xcounter
#

Виробник MQ-9 Reaper каже, що готовий постачати ЗСУ свої безпілотники, але радіти поки зарано

16719
БПЛА MQ-9 Reaper, фото ілюстративне
БПЛА MQ-9 Reaper, фото ілюстративне

Історія про постачання Україні "важких" БПЛА тягнеться ще з квітня

Американський виробник безпілотників, компанія General Atomics Aeronautical Systems Inc (GA-ASI), у коментарі виданню Janes заявила, що "має намір надати Україні" своє сімейство безпілотників MQ-9.

"Оскільки уряд США заявив про свій намір поставити Україні "важкі ударні безпілотники від GA-ASI", компанія заявила, що має намір запропонувати країні своє сімейство MQ-9 у рамках широкої підтримки Східної Європи. Це засновано на нещодавній лізинговій угоді MQ-9A Reaper з Польщею" з Польщею", – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Неприємні новини для цілей MQ-9 Reaper: цей безпілотник зможе "ловити" цілі на вдвічі більшій відстані
MQ-9A Reaper
MQ-9A Reaper

Як заявили у компанії, General Atomics готова підтримувати своїх союзників та партнерів і сподівається, що цією підтримкою колись стане "надання критично важливих можливостей Збройним Силам України".

Насправді до цієї заяви варто ставитися стримано, бо, попри те, що у США дійсно неодноразово підіймали питання постачання Україні безпілотників від General Atomics, однак "політичного" рішення про передачу цих систем поки що не було прийнято.

Так, ще у квітні цього року стало відомо, що Bayraktar TB2 може отримати потужного "побратима" – повідомлялося, що Україна веде перемовини про закупівлю важких ударних безпілотників американського виробництва, причому натякали саме на MQ-9 Reaper.

Потім у червні стало відомо, що адміністрація Байдена нібито планує продати Україні важкі БПЛА, але вже MQ-1C Grey Eagle. Зрештою, через декілька тижнів, з’явилася інформація, що США вирішили призупинити свій план з продажу БПЛА через побоювання, що обладнання цих безпілотників може опинитися у руках РФ.

Читайте також: У США модернізують MQ-9 Reaper: яким має бути безпілотник, щоб ефективно протистояти РФ та Китаю