xcounter
#

Як армія США планує протидіяти дронам і що в неї є зараз

2512
ЗРК Avenger (всі фото: US DoD)
ЗРК Avenger (всі фото: US DoD)

Дрони замінили поле бою настілки несподівано, що у Пентагону навіть немає чіткого бачення, як цій загрозі можливо ефективно протидіяти

Те що дрони змінили поле бою на своєму досвіді починаються дізнаватися й інші армії, зокрема й найбільш боєздатні у світі на кшталт ЦАХАЛу. При цьому використання ХАМАС коптерів зі скидами стала неприємним сюрпризом та вже призвела до втрати Merkava.

А що є зараз в арсеналі армії США та до чого вона рухається, описало американське профільне видання Defense One. Яке одразу зазначило, що загалом ситуація виглядає дуже відірваною від реальності через те, що Пентагон у 2005 році прийняв рішення скоротити кількість підрозділів протиповітряної оборони ближньої дії.

Читайте також: Т-90М рашистів напоровся на власні міни, пілот ПС ЗСУ розповів про перші враження від F-16 та інші новини й події тижня

Через це рішення кількість батальйонів SHORAD скоротилось на все американське військо до двох в армії та ще семи у нацгвардії. Всі вони оснащені ЗРК Avenger з ракетами від Stinger та, опціонально - великокаліберним кулеметом.

ЗРК Avenger
ЗРК Avenger

Причиною цього стало перекладання питання ППО на повітряні сили та об'єктивна відсутність загроз від малорозмірних дронів у той час.

Лише у 2020 році армійські підрозділи почали опановувати M-SHORAD - новий комплекс ППО ближньої дії на базі Stryker з власною РЛС, ракетами Hellfire та Stinger, а також можливістю знищення цілей 30-мм автоматичною гарматою XM914 від норвезької Kongsberg. Але загальна кількість цих систем за поточним замовленням складе лише 144 одиниці, чого достатньо для озброєння лише чотирьох батальйонів.

M-SHORAD
M-SHORAD

Ще одним засобом вже прямо направленим на протидію дронам є M-LIDS (Mobile-Low Integrated Defeat Syste), яка поки у незначній кількості розгорнута у Кувейті. Ця система також має радіолокаційні засоби виявлення цілей, а для їх знищення використовує ту ж гармату XM914. За планом, реалізація якого має початися з 2024 року, M-LIDS має отримати п'ять дивізій, загалом - 45 комплексів.

M-LIDS
M-LIDS

На нижньому рівні мають бути розгорнуті ручні системи РЕБ - "антидронові рушниці", але їх кількість та замовлення не викликає у видання захвату. Як приклад наводиться повідомлення від компанії DroneBuster, яке постачає їх до армії США, за яким загальна кількість вироблених систем для усіх клієнтів - 2000 одиниць.

DroneBuster
DroneBuster

На фоні цього згадується минула штатно-організаційна структура армійських дивізій, де у кожній був власний батальйон ППО ближньої дії. Але наявність планів лише на чотири батальйони з M-SHORAD залишає одразу 15 дивізій без надійного захисту.

Більше того, наразі у Пентагону, як зазначає видання, не має не лише планів, а й навіть бачення того, як захиститися від загрози дронів. На це звертають увагу аналітики центру RAND, бо наразі армія США тестує цілий ряд систем, включно з мікрохвильовими Leonidas, вивчає експлуатаційні можливості лазерної зброї та нових комплексів РЕБ, але досі не обрала та не замовила масово жодну з них.

При цьому рівень на якому необхідно розгортати антидронові системи починається, як мінімум з рот. Але поки рішення, як ефективно протидіяти БПЛА у Пентагоні не прийняли. Хоча вже цілком вірно моделюють поточне поле бою на навчаннях з активним використанням дронів, що призводить до зникнення "туману війни" та непомірним втратам.

Читайте також: Як вплине війна в Ізраїлі на Україну: підтримка озброєнням й про зв'язок ХАМАС з РФ та Іраном