xcounter
#

Т-90М рашистів напоровся на власні міни, пілот ПС ЗСУ розповів про перші враження від F-16 та інші новини й події тижня

13012
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

Окупанти підірвалися на власних мінах, українські пілоти навчаються на американські багатоцільові винищувачі F-16 та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Як рашисти напоролися на власні міни

Група "Гострі картузи" у своїх соцмережах розповіла про цікавий епізод, як російські військові в одному епізоді втратили одразу свій новітній основний бойовий танк, а також бойову машину піхоти.

Читайте також: Перші висновки з атаки ХАМАС: чому "Залізний купол" пропускає ракети, підбита Merkava з дрона та провал розвідки
Т-90М
Російський танк Т-90М, який підірвався на мінах, фото — група "Гострі картузи"

Як йдеться у повідомленні, обидві машини противника — і танк Т-90М "Прорыв", і їхня БМП-3М підірвалися на власних протитанкових мінах. І якщо танк у результаті отримав серйозні пошкодження, то БМП лише втратила одну "гусянку" і рашисти цілком могли відтягти її і полагодити.

БМП-3
Знищена російська БМП-3, фото — "Гострі картузи"

Втім, у результаті ефективної роботи бійців групи "Гострі картузи", російська бойова машина піхоти залишилася без своєї башти і відправилася у категорію "металобрухт".

Український пілот про F-16

Пілот Повітряних Сил ЗСУ, український військовий з позивним "Мунфіш", який зараз бере участь у навчанні на багатофункціональні винищувачі F-16 розповів низку деталей про свої перші враження від американського винищувача, терміни навчання тощо.

винищувач F-16
F-16, фото — U.S. Air Force

"Ми сподіваємося опанувати літак F-16 за період 6-8 місяців", — стверджує "Мунфіш". Як відзначає пілот, теперішня і всі наступні групи, які братимуть участь у навчання, складаються з пілотів, які мають бойовий досвід. Детальніше про перші враження від F-16 ми розповідали в окремому матеріалі.

Модернізація радянського ЗРК "Куб-М2"

Під час оборонної виставки Partner 2023 в Белградії сербська державна оборонна компанія Yugoimport показала проект модернізації радянського ЗРК "Куб-М2" до стандарту "Куб-СМ". Головний заявлений елемент модернізації – оновлення апаратури з використанням цифрових елементів, що загалом покращує ефективність роботи всього комплексу.

Модернізований ЗРК
Модернізований ЗРК "Куб-СМ" від сербської Yugoimport на експозиції Partner 2023, жовтень 2023 року, фото - Army Recognition

Водночас, на такому модернізованому ЗРК використовуватимуться й далі радянські зенітні ракети типу 3М9 з паспортною дальністю стрільби до 25 кілометрів, які можуть вражати тільки літаки та гелікоптери й лише у передню напівсферу, з ймовірністю ураження цілі в 0,7. Розповідаємо, що вийде,

якщо на ЗРК "Куб" поміняти електроніку, але ракети будуть радянські

.

Окупанти хочуть відновити свій ВДК "Минск", але чи вийде

Пропагандистські "ЗМІ" РФ заявили про те, що для "відновлення технічної готовності" фактично знищеного після удару 13 вересня 2023 року великого десантного корабля "Минск" можуть "використати агрегати та системи" із "колишнього корабля" ВМС України."Розглядається варіант відновлення технічної готовності ВДК "Минск" за рахунок використання систем та агрегатів аналогічного за проектом та "забутого" з 2014 року "Костянтина Ольшанського" проекту 775", стверджують в своїй публікації рашистські пропагандисти.

ВДК
ВДК "Минск" після ураження 13 вересня 2023 року

Зважаючи на актуальні супутникові знімки із тимчасово окупованого Севастополя, виглядає взагалі в принципі малоймовірним те, що росіяни здатні відновити фактично спалений дотла ВДК "Минск". Але раз рашисти вирішили зробити настільки специфічну пропагандистську заяву, її слід проаналізувати окремо. Розповідаємо, чи реально це.

Читайте також: Західні аналітики думають, що в РФ стало вдвічі більше МиГ-31К під "Кинжал"