xcounter
#

Поляки пояснили румунам, чому їх F-16 не збивають ракети та "Шахеди" РФ, і там дивне пояснення

28738
Польський F-16, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польський F-16, ілюстративне фото з відкритих джерел

Бо з цього пояснення виходить, що поляки самі себе обмежують в адекватній відсічі росіянам

В контексті масованих ударів РФ по території України постійно виникає питання, чому Польща не збиває навіть ті російські ракети чи "Шахеди", які безпосередньо залітають на її територію, не кажучи вже про те, щоб знищувати засоби повітряного нападу рашистів у прикордонній зоні нашої країни. Хоча самі поляки постійно повідомляють, що під час кожного масованого удару РФ по нашій території вони піднімають у повітря для бойового чергування свої F-16.

Цікаво, що самі поляки це питання вирішили прокомунікувати з румунськими журналістами профільного видання Defense Romania, яких запросили на прес-тур на територію самої Польщі, для спілкування з представниками дипломатичного корпусу та військового керівництва.

Читайте також: ПС США отримують неякісні деталі для F-16, F-22, C-130J, але чому підрядники уникають відповідальності

Як далі пишуть автори цього видання, окрім всього іншого польські функціонери таки пояснили румунським журналістам, чому ж винищувачі F-16 ВПС Польщі не збивають російські ракети та дрони, і для чого тоді ці літаки взагалі піднімати у повітря по тривозі.

Відповідь на це питання прозвучала доволі специфічно. Поляки пояснили румунам, що за їх національним законодавством пілот винищувача має право відкривати вогонь на ураження лише після того, як встановить візуальний контакт з повітряною ціллю, яку він й так бачить на радарі.

В поточних умовах, на думку польських функціонерів, ця норма має певний сенс, оскільки перш ніж відкривати вогонь по цілі, то потрібно переконатись, що це таки рашистський засіб повітряного нападу, а не наприклад вертоліт чи інший літальний апарат Сил оборони України, який міг в розпалі протиповітряного бою випадково порушити лінію державного кордону з Польщею.

Польський F-16 - Airman 1st Class Duncan C. Bevan - dvidshub.net

Але при цьому всьому самі поляки визнають, що по суті вони самі себе обмежують таким чином в можливостях давати адекватну відсіч Кремлю, який намагається постійно провокувати НАТО і заодно "промацувати" систему протиповітряної оборони Польщі.

Бо справді, поляки в коментарях для румунських журналістів окремо визнали, що в усіх випадках (окрім одного) росіяни навмисне націлювали свої ракети та дрони у повітряний простір Польщі, чим вони заодно і перевіряли реакцію офіційної Варшави на такі епізоди.

Самі румуни у цій історії для себе зробили висновок такий: "червоні лінії" в плані підтримки України, особливо щодо реалізації запиту на те, щоб НАТО допомагало збивати засоби повітряного нападу рашистів, потрібно долати. Тим більш практика показує, що ці «червоні лінії» країни НАТО самі для себе примудряються накреслювати, через особливості національного законодавства.

Читайте також: Чому Чехія списала МіГ-29 ще на початку 1990-х, і тому на JAS 39 Gripen переходила взагалі з МіГ-21