xcounter
#

Чому Чехія списала МіГ-29 ще на початку 1990-х, і тому на JAS 39 Gripen переходила взагалі з МіГ-21

12629
МіГ-29 ВПС Чехії, архівне фото з відкритих джерел
МіГ-29 ВПС Чехії, архівне фото з відкритих джерел

Продовжуємо згадувати приклади, як країни Європи переходили з літаків радянського зразка на сучасні західні

В одній з наших публікацій ми підіймали тему про те, чому Чехію не влаштовують умови продовження оренди "Гріпенів", і про що торгується зі Швецією, і там ми заодно розписували, навколо яких же саме питань по JAS 39 Gripen в цій історії не можуть дійти згоди чехи та шведи. А в цій публікації ми хочемо розповісти невелику передісторію про те, як Чехія у свій час взагалі переходила на ці самі "Гріпени" з літаків стандарту "Варшавського договору", там вийшло теж по-своєму цікаво.

Тут ми дещо забіжимо наперед і скажемо, що в 2005 році ВПС Чехії переходили на JAS 39 Gripen взагалі зі старих МиГ-21, і що та сама Чехія має можливо найкоротшу "біографію" по експлуатації винищувачів типу МіГ-29, від яких ця країна відмовилась ще на початку 1990-х років, а далі розповімо про все по порядку.

Читайте також: Ідеологія для знищення енергетики України в Кремля є ще з 1960-х років, але там були диверсанти замість Ту-95МС

Після того, як Чехо-Словаччина остаточно зникла з політичної карти Європи, в 1993 році Чехія "в спадок" отримала зокрема 10 винищувачів МіГ-29, із яких 9 одномісних та одна навчально-бойова "спарка", і це були найбільш сучасні бойові літаки в строю чеських ВПС на той момент.

Якби це парадоксально не прозвучало, але у відкритому доступі по суті нема згадок про історичний досвід служби літаків МіГ-29 в строю ВПС Чехії, і схоже, що це пов’язано саме із коротким строком експлуатації цих винищувачів. Річ у тім, що чеські військові у 1994 році в результаті пожежі втратили єдиний наявний МіГ-29УБ, так була втрачена матеріальна база для підготовки пілотів на літаки типу МіГ-29.

Тому в 1995 році Чехія пішла на те, щоб інші 9 наявних винищувачів цього типу віддати взагалі Польщі, в обмін на певну кількість вертольотів W-3 Sokol.

ВПС Чехії також отримали "в спадок" певну кількість винищувачів МиГ-23, але усі вони були списані протягом 1994-1998 років. Таким чином вийшло, що на початок 2000-х років єдиним типом винищувача в строю чеських збройних сил на той момент були взагалі радянські МиГ-21 (в кількості 8 одиниць на 2005 рік).

Тому коли в тому ж 2005 році Чехія прийняла рішення для оновлення парку винищувальної авіації взяти в оренду JAS 39 Gripen в Швеції, то це був буквально "квантовий стрибок" в плані можливостей по захисту власного неба. Але тут справедливості заради треба згадати про повідомлення зразка 2002 року, коли чеський уряд розглядав варіант взагалі купити 24 "Гріпени" за ціною в 1,5 мільярдів доларів США (за тодішнім курсом).

Тепер же, за майже 20 років потому ситуація для тих же чехів виглядає інакше, і тепер вони "Гріпени" розглядають як стартову точку, від якої треба "відштовхнутись" і перейти на F-35, завдяки чому вийти на новий рівень можливостей для своїх ВПС.

Наведену вище історію можна вважати просто одним із прикладів, як країни Східної Європи у свій час переходили з авіатехніки стандарту "Варшавського договору" на сучасні західні літаки. Раніше в такій канві ми згадували про історію, як Угорщина в свій час перейшла з МіГ-29 на Gripen, і чим це було цікаво.

Крім того, ми розповідали й про те, що Чехія та Словаччина колись мали свої Су-25К, які кудись таємничо зникли, і там було про немалий флот літаків, який не міг просто "випаруватись".

Читайте також: Чому Куба змогла отримати лише п’ять МіГ-29, а Москва не дала більше