xcounter
#

Чехія та Словаччина колись мали свої Су-25К, які кудись таємничо зникли

118733
Су-25К чеських ВПС, фото архівне, джерело - Rob Schleiffert
Су-25К чеських ВПС, фото архівне, джерело - Rob Schleiffert

Це буде історія про немалий флот літаків, який не міг просто "випаруватись"

Нещодавно в наших соцмережах циркулювала архівна фотографія штурмовика Су-25К зі складу ВПС Чехії. І варто одразу зазначити, що "К" в індексі - це "комерційний", тобто експортна версія, а не "корабельний", як у МиГ-29К.

Це по-своєму було інтригуючим моментом, оскільки, як можемо пригадати, Чехія не входить в перелік країн, котрі мають літаки цього типу на озброєнні чи бодай на зберіганні.

Читайте також: Франція колись мала Mirage IV як аналог Ту-22, але Rafale B під ракету ASMP-A цікавий теж

А якщо детальніше попрацювати з відкритими джерелами даних, то можна дізнатись насправді ще більш цікаву історію – у свій час Чехія разом із Словаччиною мали доволі значний флот штурмовиків Су-25К, сліди якого губляться орієнтовно на початку 2000-хх років, і це насправді дивно.

Су-25К словацьких ВПС, фото архівне, джерело - Peťovi

Якщо детальніше, то саме Чехословаччина у 1984 році стала першим експортним отримувачем Су-25К від СРСР. Загалом було поставлено 37 літаків цього типу, які всі були зведені до складу 30-го штурмового авіаполку, котрий базувався спочатку на аеродромі Градец Карлове, а потім був перебазований на летовище в місті Пардубіце.

Під час "оксамитового розлучення" Чехії та Словаччини у 1993 році флот наявних Су-25К був розподілений у пропорції 2:1, за якою чеські ВПС отримали 25 літаків цього типу, словацькі ВПС – відповідно 12.

("Бонусом" для справжніх поціновувачів пропонуємо 3-годинне інтерв’ю пілота чеських ВПС, який літав на Су-25К, є субтитри англійською).

Загалом подальша доля чеських та словацьких Су-25К виглядає однаковою – обидві країни списали ці штурмовики на початку 2000-х років; при цьому мотивами до списання могли виступати як і технічний стан цих літаків, так і наміри Чехії та Словаччини поступово переходити на західну авіатехніку в рамках інтеграції до НАТО.

Але от далі по долі флоту цих штурмовиків починаються суцільні таємничі моменти. Наприклад, в окремих джерелах є твердження, що наприкінці 1990-х років Угорщина розглядала план викупити Су-25 в одній із колишніх країн "Варшавського договору", з однаковою ймовірністю це могли бути як і Словаччина, так і Чехія; однак в підсумку Будапешт цей намір так і не реалізував.

Су-25К словацьких ВПС, фото архівне, джерело - Jozef Harvy Horváth

В окремих джерелах також є твердження, що Словаччина після списання флоту своїх Су-25К десять літаків цього типу продала до Вірменії, а Чехія – 12 своїх штурмовиків продала в Азербайджан. Однак при цьому в словаків та чехів «в сухому залишку» мали лишатись ще 2 та 13 штурмовиків відповідно, сліди яких далі загубились взагалі.

Раніше Defense Express розповідав також про те, як Угорщина в свій час перейшла з МіГ-29 на Gripen, і чим це цікаво.

Читайте також: Як США зробили 400 PAC-2 під Patriot до операції "Буря в пустелі", і чи можна таке повторити