xcounter
#

Як США зробили 400 PAC-2 під Patriot до операції "Буря в пустелі", і чи можна таке повторити

11264
Позиція американського ЗРК Patriot, фото - U.S. Army
Позиція американського ЗРК Patriot, фото - U.S. Army

Які фактори вплинули на те, що американський ОПК зміг витиснути такий результат

Питання про те, чому країни Заходу не можуть виготовляти стільки техніки та озброєння, як в часи "Холодної війни", лишається завжди актуальним. А тут ще й додається інший аспект - нам вкрай треба додаткові засоби ППО, тому завжди стоїть питання і про те, чому так мало і повільно.

В цьому контексті варто проаналізувати одну цікаву історію про те, як в США змогли виготовити чотири сотні зенітних ракет PAC-2 до ЗРК Patriot всього за 5 місяців, напередодні операції "Буря в пустелі" проти режиму Саддама Хусейна в 1991 році.

Читайте також: США вперше з 90-х років почнуть виробництво Abrams з нуля, а збирання автоматизують
Ракета до ЗРК Patriot на заводі корпорації Raytheon в Андовері, зображення - WBUR

Згадку про цей епізод можна знайти навіть на офіційному сайті корпорації Lockheed Martin, і там картина виглядає наступним чином. Коли в серпні 1990 року армія Саддама Хусейна вторглась в Кувейт, Армія США уже розуміла, що їй доведеться використати уже наявні комплекси Patriot проти іракських ракет, але стояло відкритим питання, якого ж саме типу зенітні ракети можна буде використовувати для цієї місії.

Більш-менш прийнятні показники ефективності були продемонстровані під час випробувальних стрільб ракетами PAC-2 по балістичним ракетам. Але там показник навіть в полігонних умовах складав три ракети на одну ціль, а після проведеного циклу випробувань в розпорядженні американських військових лишалось всього три PAC-2.

На цьому моменті, як стверджується, Армія США поставила завдання "треба", Lockheed Martin взяли його до виконання. Профільний завод в Орландо перейшов на роботу в дві зміни по 12 годин, і так до початку операції "Буря в пустелі" (тобто із серпня 1990 року по лютий 1991 року) загалом було виготовлено 400 зенітних ракет PAC-2 всього за 5 місяців.

Позиція американського ЗРК Patriot під час операції "Буря в пустелі" у 1991 році, фото - U.S. Army

При цьому підкреслюється, що свою роль в цьому зіграли менеджерські функції Річарда Хауелла, керівника програми по Patriot в Lockheed Martin, ну і також – ініціатива працівників та інженерів корпорації, котрі напряму відповідали за виробництво ракет PAC-2 і транспортно-пускових контейнерів під них.

В цій історії можна виділити два фактори, які сприяли успіху. Перший – управлінські компетенції в корпорації-виробникові, а от другий – пряма директивна постановка завдання від Армії США в ключі "нам дуже треба, і не цікавить, де візьмете".

Навряд чи тут доцільно прямо редукувати показник "400 зенітних ракет за 5 місяців", оскільки тут мова про ракети PAC-2, а особливо в наших умовах більш актуальними є на покоління складніші ракети PAC-3, здатні збивати балістичні цілі. На початок 2023 року обсяг виробництва PAC-3 складав орієнтовно 450 ракет на рік, із яких 250 одразу "бронювалось" для Армії США; а до 2027 року обсяг виробництва має вирости до 650 одиниць PAC-3 на рік.

Але цілком можливо, що наведена вище історія зможе підказати певні точки чи аргументи, які знадобляться під час чергових перемовин із західними партнерами щодо додаткової ППО для України.

Позиція американського ЗРК Patriot в Ізраїлі під час операції "Буря в пустелі" у 1991 році, фото - Noam Wind/Defense Ministry Archive, джерело - архів Міноборони Ізраїлю
Читайте також: Як Китай хотів шпигувати в Швейцарії за F-35 від США, але не вийшло