xcounter
#

Як Китай хотів шпигувати в Швейцарії за F-35 від США, але не вийшло

9366
Винищувач F-35A, ілюстративне фото від Lockheed Martin
Винищувач F-35A, ілюстративне фото від Lockheed Martin

Або дещо про специфічні розвідувальні зусилля Пекіну, які маскуються під звичайний бізнес

В західних ЗМІ з’являється все більше свідчень про те, що Китай веде цілеспрямовану розвідувальну діяльність проти країн Європи та США, прикриваючись веденням "звичайного" бізнесу, пов’язаного зокрема з викупом нерухомості біля стратегічно важливих об’єктів. Найбільш специфічним прикладом можна назвати історію, коли китайська розвідка викупила готель в Швейцарії, щоб стежити за стратегічно важливою авіабазою Майрінген, де з 2028 року мають розміщувати F-35 швейцарських ВПС.

Ця історія просто показова в тому плані, що Китай для досягнення своїх цілей готовий буквально пролазити у всі шпарини, не шкодувати гроші для викупу зручної для спостереження нерухомості, але доволі часто його резидентура сиплеться на деталях, в стилі анекдотів про "ніщо не видавало в Штірліцеві російського розвідника".

Читайте також: Іспанія тренувалась збивати дрони із Patriot та HAWK, і схоже з підказками від ЗСУ
Винищувач F-35A, ілюстративне фото від Lockheed Martin

Як далі пише французький портал Opex360 з посиланням на WSJ, історія на перший погляд розвивалась доволі буденно. Сімейство Ван викупило готель "Рьосслі" (Rössli) біля авіабази Майнрінген за 1 мільйон євро ще в 2018 році, коли здавалось би, що Європі в принципі нема чому перейматись за власну безпеку. Тим більш, в Швейцарії специфіка така, що там доволі часто військові об’єкти не є "зарежимленими", а дороги загального користування можуть перетинати злітно-посадкові смуги військових аеродромів. Тобто, «на старті» мало що могло виглядати підозрілим.

Однак сімейство Ван, котре викупило згаданий вище готель, в даному випадку постаралось особливо. Для початку вони примудрились зробити так, що їх заклад мав якомога менше відвідувачів, з часом місцевий персонал був заміщений на китайців, котрі взагалі не знали жодну з місцевих мов; та й взагалі у місцевих силових структур поступово почало складатись враження, що готель біля аеродрому Майнрінген був викуплений для чого завгодно, але не для роботи за прямим призначенням.

Готель Rössli, який фігурує в цій історії, фото ілюстративне, наводить WSj

Коли ж восени 2022 року Швейцарія уклала прямий контракт із США на поставку F-35, а весною наступного року пішла мова про підготовку до передачі цих літаків, то американські спецслужби особливо гостру увагу звернули саме на підозрілий готель біля аеродрому майбутнього базування. В підсумку, китайських резидентів звідти "попросили" відповідні профільні структури.

Як далі розгортає Opex360, наведений вище приклад є насправді одним із багатьох щодо подібної діяльності Китаю. Наприклад, у Франції китайські резиденти ще в 2019 році примудрились викупити сільськогосподарські угіддя навколо стратегічно важливих баз для підводних човнів французьких ВМС. Уже в 2020 році китайська корпорація Huawei примудрилась поставити свій завод в німецькому місті Брюмат аккурат біля деяких розвідувальних об’єктів бундесверу.

А в самих США китайці примудрились викупити аж 140 тисяч гектарів або ж 1% біля стратегічно важливих військових об’єктів.

Читайте також: Армія США визначається з майбутнім своєї артилерії, є три пріоритетні напрямки