xcounter
#

Армія США визначається з майбутнім своєї артилерії, є три пріоритетні напрямки

8577
M109A6 Paladin, фото — U.S. DoD
M109A6 Paladin, фото — U.S. DoD

І також Рейні знову підіймає тему балансу між звичайними та високоточними артилерійськими боєприпасами

Армія США розробляє план із модернізації своєї артилерії, і як нещодавно відзначив голова Army Futures Command (AFC) генерал Джеймс Рейні, концепція може включати гаубиці, що будуть розгорнуті в Європі, а також автоматичні гармати та далекобійні міномети — такі висновки були зроблені на базі досліджень війська з модернізації артилерійських систем. "Є декілька дуже хороших колісних гаубиць, які демонструють великий вплив у такому місці, як Європа", відзначив він.

Цілком ймовірно, що американські військові беруть до уваги й досвід використання колісних артилерійських систем в Україні, таких як шведська "снайперська САУ" Archer або ж французька Caesar, остання у порівнянні з іншими аналогічними системами продемонструвала високий рівень живучості у складних умовах на полі бою.

Читайте також: Давайте ще раз про удар ЗСУ по рашистам у Вовчанську, бо там важливе про ворожу РЕБ

Як відзначають у виданні Defense One, влітку цього року Армія США планує провести змагання між різними мобільними артсистемами, щоб обрати нову самохідну гаубицю на заміну M109 Paladin — старт демонстрації зразків запланований орієнтовно на серпень, вона триватиме орієнтовно чотири місяці, протягом яких американські військові оцінять представлені тими чи іншими компаніями зразки. Згодом буде укладено контракт на виробництво артилерійських систем всередині країни. Введення в експлуатацію заплановане на 2030-й фінансовий рік.

Потреба у проведенні цього конкурсу виникла після того, як у США вирішили скасувати програму далекобійної САУ ERCA або ж Extended Range Cannon Artillery — у рамках цього проєкту планували створити САУ, яка б могла знищувати цілі на відстані до 110 км, але через численні інженерні проблеми його зрештою вирішили закрити.

У контексті цієї історії варто згадати, що ще у 2020 році Пентагон вирішив протестувати, яка ж колісна САУ найкраща у світі, і тоді обирали між ATMOS 2000, Archer, CAESAR, Nora B52 чи Brutus.

Але потім, у 2022 році, Армія США вирішила, що її все ж не влаштовує жодна з існуючих колісних САУ, і на основі отриманих висновків військові вирішили замовити розробку машини "з нуля", щоб отримати колісну САУ, яка б була б кращою за існуючі системи. Втім, з урахуванням старту конкурсу влітку, ймовірно все ж Армія США повернулася до вибору з наявних систем.

Зокрема раніше Рейні відзначав, що американське військо може бути зацікавлене у "дуже потужній автономній і роботизованій гарматі". Він тоді не говорив про конкретні зразки, але як варіант можна розглядати ту ж RCH 155 від KNDS (тим паче, що у компанії кажуть, що в майбутньому ця САУ зможе пересуватися автономно) або ж Archer від BAE Systems.

Рейні також відзначив, що не варто недооцінювати важливість звичайних боєприпасів у порівнянні з високоточними. "Можливості — це добре, але на відміну від високоточних боєприпасів, які можуть потопити декілька кораблів або закрити певну ділянку, найважливіше у тактичному вогні — це не просто можливості, а їхня потужність", — наголошує Рейні.

Загалом у США вже ведуть заочну дискусію у цьому напрямку, намагаючись дати відповідь на питання про те, а чи є просте рішення у пошуку балансу між звичайними і високоточними боєприпасами.

Читайте також: Армія Польщі має в батальйоні 58 танків чи БМП, вивчає варіант на 44 машини