xcounter
#

Армія Польщі має в батальйоні 58 танків чи БМП, вивчає варіант на 44 машини

4218
Польський K2, весна 2023 року, фото наводить видання ZBiAM
Польський K2, весна 2023 року, фото наводить видання ZBiAM

Які перспективи по бронетанковим силам накреслюють для себе польські військові

В рамках профільного заходу в Польщі Defence24Day відбулась панельна дискусія "Польська бронетехніка, або як озброїти шість дивізій", модератором якої був заступник головного редактора Defence24 Якуб Павловскі. Основні тези цієї дискусії сам портал Defence24 виклав у своїй окремій публікації, зміст якої вийшов показовим.

Якщо в заголовку натяк був скоріше на кількісні параметри, то по факту учасники дискусії говорили якраз про якісні характеристики в плані переозброєння бронетанкових частин Війська Польського. Основні моменти в тій публікації та дискусії ми перекажемо нижче.

Читайте також: Проміжна ланка між Heron 1 і Eurodrone: Німеччина повідомила про "перший політ" Heron TP

Для початку, польські військові заявили такий парадокс – на їх думку, переучувати військових на нову техніку завжди складніше, аніж готувати з нуля. Ще цікаво, що зараз підготовка польських танкістів на M1 Abrams відбувається на орендованих у США тренажерах, поки йде очікування на обладнання, виготовлене на замовлення Війська Польського.

Основним для підготовки польських танкістів є Навчальний центр Сухопутних військ в Познані, але в цьому році має відкритись спеціалізований навчальний центр в місті Свентошув (Нижня Силезія), котрий самі польські військові неформально називають "бронетанковий Top Gun". Там тренуватимуть танкові екіпажі не тільки на індивідуальному рівні, але й на рівні взводів також.

Польські M1A1FEP, фото - Міноборони Польщі

Також цікаво, що на даний момент Військо Польське проводить експеримент із штатною чисельністю своїх бронетанкових та механізованих батальйонів. По штату в поляків у таких підрозділах зараз 58 танків або БМП, а тепер вони хочуть перевірити, яким буде результат при штатній чисельності в 44 машини.

Але схоже, що результат цього експерименту буде дещо передбачуваним, якщо польські військові на панелі Defence24Day прямим текстом кажуть, що вважають оптимальним в умовах мирного часу саме штат в 58 танків чи БМП. Мовляв, це дає необхідну бойову потужність, та спрощує формування бригадних бойових груп.

Польські БМП-1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, польські військові наголошують, що в плані озброєння вважають для себе оптимальним саме калібр 120-125 мм для танкових гармат. Оскільки збільшення калібру неминуче веде до зменшення боєкомплекту, який може перевозити танк.

Крім того, поляки вирішили робити окрему ставку на програмовані боєприпаси до танків та бронемашин. І водночас – не робити абсолютний акцент на використання БПЛА та наземних дронів для підтримки бойових дій бронетанкових підрозділів, оскільки безпілотники не є стійкими до впливу дії засобів РЕБ.

Раніше Defense Express розповідав про те, що в квітні 2024 року польські артилеристи тренувались стріляти як ЗСУ із своїх САУ K9, ми деталізовували, про що там мова.

Польські артилеристи відпрацьовують застосування САУ K9 з поправкою на досвід ЗСУ, березень 2024 року, фото - Wojsko Polskie/DGRSZ
Читайте також: В Китаї вийшов на випробування таємничий стелс-корвет на 16 ракет