xcounter
#

В Китаї вийшов на випробування таємничий стелс-корвет на 16 ракет

3208
Стелс-корвет Китаю на випробуваннях, травень 2024 року, зображення з відкритих джерел
Стелс-корвет Китаю на випробуваннях, травень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Але на даний момент поки невідомо, чи стане НВАК брати цей корабель на озброєння

Фото у соцмережах демонструють, що у відкрите море на ходові випробування вийшов новітній стелс-корвет, збудований на верфі в китайському місті Ляонань, що в провінці Ляонін. Вперше про наявність такого корабля в Китаю стало відомо лише в другій половині 2023 року, а перші нечіткі зображення у відкритому доступі з’явились лише в листопаді минулого року.

На даний момент по цьому кораблю відсутні майже будь-які деталі, окрім орієнтовної номенклатури бортового озброєння. Також наразі невідомим є поточний статус робіт по цьому китайському стелс-корвету, та власне навіть його позначення. Про це йдеться в публікації порталу Naval News.

Читайте також: BAE Systems створить буксируваний комплекс РЕБ для F/A-18, який є ще й хибною ціллю
Стелс-корвет Китаю на випробуваннях, травень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Автори порталу розповідають, що цей стелс-корабель був збудований на тій же верфі, котра до цього вела побудову серії корветів проекту Type 56 для ВМС НВАК. Ймовірно, корабель використовується наразі як "демонстратор технологій", і також – як дослідна платформа для відпрацювання перспективних зразків бортового озброєння та апаратури.

Фотографії у соцмережах свідчать, що стелс-корвет Китаю озброєний артустановкою у башті з конструкцією для малої помітності, вертикальною універсальною пусковою установкою на 16 комірок та відповідно переробленим зенітно-ракетним комплексом HQ-16.

Щодо силової установки, яка може використовуватись на даному корветі, також є дискутивні моменти. Оскільки з однаковою ймовірністю тут може використовуватись як і дизельна, так і газотурбінна чи комбінована силова установка. А одна із наявних фотографій дозволяє припустити, що на цьому кораблі може стояти взагалі водометний рушій.

Стелс-корвет Китаю на випробуваннях, травень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Як окремо наголошують автори Naval News, хоча цей таємничий корвет "виглядає екстравагантно", наразі нема чітких свідчень про статус цієї розробки, і який інтерес до неї проявляє Народно-Визвольна Армія Китаю як основник замовник.

Варто нагадати, що це аж ніяк не єдиний специфічний корабель, по якому зараз йдуть роботи в КНР. Раніше Defense Express писав про те, що Китай секретно збудував дивний катамаран-авіаносець під БПЛА.

Катамаран-авіаносець під БПЛА Китаю
Читайте також: КНДР випробувала балістичну ракету Hwasong-11D типу KN-23 з новою системою наведення