xcounter
#

Китай секретно збудував дивний катамаран-авіаносець під БПЛА

7290
Модель китайського перспективного корабля-носія БПЛА, 2021 рік, фото з відкритих джерел
Модель китайського перспективного корабля-носія БПЛА, 2021 рік, фото з відкритих джерел

Реальні характеристики та призначення цього корабля поки невідомі

У відкритому доступі з’явився супутниковий знімок, із якого випливає, що Китай зміг секретно збудувати і спустити на воду перший в світі спеціалізований авіаносець саме під безпілотні літальні апарати. Побудова цього корабля йшла на верфі біля міста Шанхай в умовах абсолютної таємничості, на даний момент відомий хіба що орієнтовний час його спуску на воду – грудень 2022 року.

На даний момент можна наголосити хіба що на тому, що цей корабель буде вже фактично четвертим авіаносцем в складі ВМС НВАК, однак інші деталі при цьому лишаються невідомими. Про це йдеться в публікації порталу Naval News.

Читайте також: Як дорого зараз озброїти свої F-16 сотнями ракет "повітря-повітря"

Автори видання на даний момент акцентують увагу на тому, що скоріш за все цей китайський носій БПЛА є катамараном, а його конструкція ззовні нагадує американські авіаносці часів Другої світової. Але нюанс в тому, що раз цей корабель має пряму польотну палубу, це виключає можливість одночасного злету та посадки літальних апаратів.

В публікації Naval News нема деталей по назві корабля, і також по його можливим габаритам і характеристикам. Висловлюється лише оцінка, що цей авіаносець-катамаран може приймати на борт безпілотники із розмахом крила до 20 метрів, однак розмір ангара не дозволяє розмістити авіагрупу в значній чисельності.

Модель китайського перспективного корабля-носія та барж під БПЛА, 2021 рік, фото з відкритих джерел

На даний момент картина виглядає так, що Китай збудував цей корабель під БПЛА скоріше для дослідницьких цілей, тобто для відпрацювання концепції використання безпілотників в сучасній війні на морі. На це вказує не тільки специфічна конструкція самого корабля, але й також і те, що китайці збудували несамохідні баржі, призначені також для розміщення дронів.

Але нюанс полягає в тому, що для подібних дослідницьких завдань Китаю було б оптимально взагалі не будувати цей катамаран-авіаносець, а обійтись просто запуском безпілотників з берегових позицій. Крім того, до кінця неясно, чи цей корабель будувався на пряме замовлення ВМС НВАК, чи це просто "спекулятивний комерційний проект".

Раніше Defense Express розповідав про те, що Китай показав проект 45-метрового морського дрона на 8 ракет та 24 БПЛА-камікадзе. Також ми писали й про те, що Туреччина хоче свій авіаносець на 60 тис тон, раз не вдалось купити в Британії.

Модель китайського перспективного корабля-носія та барж під БПЛА, 2021 рік, фото з відкритих джерел
Читайте також: Чому РФ має перевагу на фронті, хоча може послати в штурм максимум роту