xcounter
#

Туреччина хоче свій авіаносець на 60 тис тон, раз не вдалось купити в Британії

6918
Британський авіаносець Queen Elizabeth, ілюстративне фото з відкритих джерел
Британський авіаносець Queen Elizabeth, ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча графік побудови поки не розкривається, тут важливий сам факт таких амбіцій

В цій історії для початку нагадаємо про таке. Ще в лютому 2021 року із публікацій в ЗМІ стало відомо про те, що в 2020 році Туреччина вела перемовини із Великою Британією про можливу купівлю повноцінного авіаносця.

Турецькі перемовники просили в британців продати або новітній авіаносець типу Queen Elizabeth, або ж один із списаних авіаносних кораблів. Натомість, як стверджується, британці відмовили за обома пунктами, але запропонували свою технічну допомогу в проектуванні авіаносця, який може бути збудований на турецьких потужностях. Але в цій історії уже сам по собі був важливий факт, що Туреччина захотіла мати повноцінний авіаносець, а не тільки корабель TGG Anadolu, перетворений на носія палубних БПЛА.

Читайте також: Велика Британія хоче створити свою гіперзвукову ракету до 2030 року
TCG Anadolu (L-400) (фото: T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Наступні три роки Туреччина таки рухалась в напрямку створення власного авіаносця, і вже є перші нариси майбутнього корабля. Під час одного із офіційних заходів 24 квітня 2024 року, як пише портал Naval News, Стамбульська військово-морська верф показала журналістам перший проект повноцінного авіаносця Туреччини, натяки по якому були "засвічені" в лютому цього року. Стверджується, що цей корабель повністю спроектований виключно турецькими зусиллями.

Крім рендерів зовнішнього вигляду, було також заявлено і характеристики майбутнього корабля: повне водозаміщення – 60 тисяч тон, довжина корпусу – 285 метрів, авіагрупа – 50 літальних апаратів, із яких 20 мають розміщуватись на палубі, інші 30 – в ангарі.

Рендер перспективного турецького авіаносця, зображення з відкритих джерел

Окремо цікаво виглядає перелік літальних апаратів, які в теорії будуть розміщені на цьому кораблі: безпілотники Bayraktar TB3, ANKA-III та KIZILELMA; легкий штурмовик Hurjet, і в перспективі – палубна версія винищувача KAAN.

На даному етапі передбачається, що перший турецький повноцінний авіаносець ще не матиме катапульти, усі літальні апарати стартуватимуть із трампліну. Однак коли турецькі інженери зможуть створити вітчизняну корабельну катапульту, її одразу вмонтують на авіаносець.

Для злету авіагрупи на палубі буде виділено дві смуги, на посадку – одна. На даний момент графік побудови поки що не заявляється.

Рендер перспективного турецького авіаносця, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Чому Пентагон спокійно ігнорує непридатність GLSDB до реалій війни