xcounter
#

Чому РФ має перевагу на фронті, хоча може послати в штурм максимум роту

30357
Російські окупанти, фото ілюстративне
Російські окупанти, фото ілюстративне

Або чому для ЗСУ особливо зараз потрібні комплексні поставки від країн-партнерів

Британський аналітичний центр RUSI вважає, що поточна операція російських військ на Харківському напрямку може бути лише раннім етапом масштабного наступу армії РФ, який широко анонсувався на літо цього року. І що найбільш специфічне у цій ситуації – рашисти зуміли перетворити свої слабкі місця якраз на перевагу над ЗСУ, котра їм дозволила перехопити ініціативу по всій лінії фронту в 1300 кілометрів.

Переказ цієї важливої публікації від RUSI вважаємо за потрібне розбити на дві логічні частини – чому Росія взагалі змогла отримати перевагу на фронті, і чому особливо зараз для ЗСУ є життєво важливими комплексні поставки від союзників.

Читайте також: Росіяни заявляють про створення 13 штурмових бригад, яка їх структура
Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, весна 2024 року

Після Харкова удар може бути на Запоріжжя

На даний момент чисельність контингенту російських окупаційних військ уже досягла 510 тисяч "багнетів". Але таке нарощення маси аж ніяк не означало відповідне зростання по якості. Бо, як далі наголошують в RUSI, російська армія дійшла до тої стадії, коли втратила можливість вести узгоджені операції на полі бою силами одночасно дивізії чи бодай бригади; рашисти дійшли до стану, коли в штурм можуть послати одночасно взвод чи максимум роту.

Так виходило, що російські загарбники не були здатні здобувати перевагу над українськими захисниками в конкретних точках фронту. Однак командування армії РФ знайшло вихід із цієї ситуації – замість тиснути масою воно вирішило збільшити довжину фронту активних дій, для чого власне і почало наступальні дії на Харківському напрямку, та планує атакувати і на Сумському напрямку також.

Російські окупанти, фото ілюстративне

Більш того – в RUSI припускають, що в рамках обраного формату дій російські війська можуть спробувати активізувати свої зусилля і на Запорізькому напрямку також, з тим, щоб по-максимуму розтягнути лінію оборони ЗСУ. І уже тоді, по досягненню цього ефекту, наростити масштаб свого наступу на Сході України.

Для мобілізації потрібна зброя

В RUSI наголошуютьй на іншому важливому факторі. По мірі того, як наша протиповітряна оборона поступово виснажувалась, відповідно почали падати й можливості нашої ППО збивати рашистські розвідувальні БПЛА поблизу лінії фронту. Це дало росіянам можливість підвищити ефективність роботи свого розвідувально-ударного контуру, "замкнутого" на ОТРК "Искандер" або ж інші ракетні комплекси армії РФ. А цей фактор, в свою чергу, почав створювати ще більші проблеми для Сил оборони України на фронті.

Військові армії РФ готуються до запуску балістичної ракети з ОТРК "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Ця деталь уже підводить до питання, що для ЗСУ зараз потрібне не тільки поповнення в живій силі, але й також підсилення засобами ППО від західних союзників.

Більш того – RUSI ставить питання про те, що на тлі розгортання мобілізації в Україні для нашого війська потрібні комплексні поставки від країн Заходу, тобто – буквально "пакетами" давати бронетехніку, артилерію, засоби ППО, безпілотники та засоби РЕБ в кількостях, необхідних для розгортання наших бригад на фронті.

В іншому випадку ЗСУ не зможуть ефективно оборонятись на фронті, і тут регулярність поповнення живою силою не допоможе ніяк.

Читайте також: Рашисти кажуть про дві нові ракетні бригади, одна з яких ймовірно під KN-23 від КНДР