xcounter
#

Як дорого зараз озброїти свої F-16 сотнями ракет "повітря-повітря"

2551
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Румунія посилює свої винищувачі F-16 сучасними ракетами класу "повітря-повітря"

Нещодавно румунські ЗМІ повідомляли, що країна хоче посилити свої багатофункціональні винищувачі F-16 новітніми ракетами "повітря-повітря" AIM-9X Sidewinder Block II, тоді ж повідомлялося, що ймовірна сума угоди може становити 70 млн доларів. Крім ракет, Румунія також мала отримати навчальні ракети та низку супутніх послуг.

Водночас вчора, 14 травня, Державний департамент США оприлюднив офіційне повідомлення про схвалення продажу цих ракет Румунії, тож тепер можна більш конкретно розповісти про цю закупівлю, у рамках яких повітряні сили цієї країни посиляться одразу сотнями ракет класу "повітря-повітря".

Читайте також: США розгорнули у Румунії найновішу систему боротьби із дронами M-LIDS

Як йдеться у повідомленні Держдепу США, орієнтовна сума угоди буде все ж більшою — близько 340,8 млн доларів, за які Румунія зможе озброїтися одразу до трьохсот одиниць ракет AIM-9X Sidewinder Block II, на таку кількість подавав запит уряд країни.

Угода також передбачає постачання 40 одиниць навчальних ракет AIM-9X Sidewinder Block II (CATM) та 60 блоків наведення (40 бойових +20 навчальних) та низку іншого супутнього обладнання та послуг: контейнери, навчання та необхідне для нього обладнання, секретні та несекретні дані і технічні документи, інженерна, технічна та логістична підтримка тощо.

"Ймовірний продаж покращить здатність Румунії протистояти чинним і майбутнім загрозам шляхом надання ракет "повітря-повітря" для її парку F-16 у підтримку оборонної місії НАТО. Румунія без проблем інтегрує цю зброю у свої збройні сили", — відзначає Держдеп США.

Раніше Defense Express розповідав, що Румунія досі використовує навіть С-75М3 "Волхов", тому і питає, що буде замість Patriot для України.

Читайте також: Не встиг президент Румунії сказати про Patriot для ЗСУ, як уряд заговорив про "сумніви", чому так