xcounter
#

Румунія досі використовує навіть С-75М3 "Волхов", тому і питає, що буде замість Patriot для України

20543
Навчальні стрільби румунського С-75М3 "Волхов", архівне фото з відкритих джерел
Навчальні стрільби румунського С-75М3 "Волхов", архівне фото з відкритих джерел

Яку протиповітряну оборону має Румунія, і які там резерви для допомоги нашій країні

В переліку потенційних донорів ЗРК Patriot для протиповітряної оборони України опинилась Румунія. Як повідомляють різні західні ЗМІ, після своєї розмови 7 травня із президентом США Джозефом Байденом президент Румунії Клаус Йоханніс сказав таке – "останні кілька тижнів йшла дискусія про те хто може відправити системи Patriot в Україну. Президент Байден згадав про це під час нашої зустрічі, і я сказав, що відкритий до обговорення".

При цьому очільник Румунії додав, що йому потрібно узгодити це питання із Вищою радою оборони країни, бо "є неприйнятним залишитись без ППО", і мовляв треба зрозуміти, що можна буде отримати взамін. І він також наголосив, що Румунія в теорії може поставити ті Patriot, які уже доставлені на територію країни, але однак ще не стоять на бойовому чергуванні.

Читайте також: Ракетна атака РФ 8 травня: знищено 75%, з того, що можливо було збити
Офіційна церемонія передачі ЗРК Patriot для Румунії в 2020 році, фото з відкритих джерел

На цьому тлі виникає питання про реальні спроможності протиповітряної оборони Румунії, і зокрема скільки справді комплексів Patriot має в своєму розпорядженні ця країна.

По другому пункту актуальні цифри дещо відрізняються: в одних джерелах можна знайти згадку, що зараз Румунія має в своєму розпорядженні до 4 батарей Patriot, із яких лише одна поставлена на бойове чергування, а інші – ще в процесі освоєння особовим складом; а той же The Military Balance 2023 стверджує, що Румунія на початок минулого року мала вісім пускових установок M903 Patriot PAC-3 MSE, без деталізації по організаційній структурі.

Перші стрільби ЗРК Patriot в Румунії, осінь 2023 року, фото — Ministerul Apararii Nationale, Romania

Із наведених вище даних все рівно випливає, що певний "резерв" по Patriot для України в Румунії є. А от як може бути ситуація, коли додаткові ЗРК в країни є, але вона їх ще досі не освоїла, може показати наступний приклад, який трапився в листопаді 2023 року - Румунія цілий рік готувалася до перших стрільб з ЗРК Patriot, але все одно сталася "технічна помилка".

Чому тут для самої Румунії важливо, що вона може отримати взамін за Patriot для України, можуть показати наступні дані. Як вказує той же The Military Balance 2023, крім "Петріотів" румунська ППО зараз може покладатись лише на вісім ЗРК MIM-23 HAWK та на п’ять радянських С-75М3 "Волхов".

Навчальні стрільби румунського С-75М3 "Волхов", архівне фото з відкритих джерел

Цікаво, що ці MIM-23 HAWK та С-75М3 в Румунії використовувались для забезпечення протиповітряної оборони Бухаресту. По тим же радянським ЗРК "Волхов" у відкритому доступі є дані, що востаннє їх Румунія залучала до навчальних стрільб аж в 2018 році, самі румунські військові окреслюють, що їм Patriot потрібен саме для заміни С-75М3.

Щодо "ціни питання" для Румунії по передачі Patriot для України можуть бути різні варіанти. Бухарест за контрактом 2017 року замовляв поставку аж семи батарей "Петріотів", відповідно мають бути поставлені ще три, і ймовірно, торг може відбуватись зокрема за прискорення цих поставок для румунської армії. Або ж ще ймовірний варіант – зміцнення протиповітряної оборони Румунії за рахунок сил "повітряної поліції" НАТО.

Читайте також: Чому поява Magura V5 із ракетами Р-73 є історичною в кількох значеннях