xcounter
#

Румунія цілий рік готувалася до перших стрільб з ЗРК Patriot, але все одно сталася "технічна помилка"

15973
Перші стрільби ЗРК Patriot в Румунії, всі фото — Ministerul Apararii Nationale, Romania
Перші стрільби ЗРК Patriot в Румунії, всі фото — Ministerul Apararii Nationale, Romania

Втім, у міноборони Румунії наголошують на тому, що насправді нічого катастрофічного не відбулося і у випадку реальної бойової роботи такий "збій" не вплине на здатність ЗРК Patriot знищувати цілі

Румунія провела перші стрільби зі своїми зенітними ракетними комплексами Patriot, і під час цих навчань румунські військові зіштовхнулися з "технічною проблемою".

Так, відомо, що під час навчань румунський ЗРК Patriot мав продемонструвати роботу ракет PAC-2 зі знищення низки різних цілей, зімітованих за допомогою безпілотних літальних апаратів, розповідають у виданні Defense Romania.

Читайте також: Ракети до Patriot дорогі, але це ми ще не бачили цінник на SM-6, що збивають балістику на 240 км

Судячи усього, перші дві ракети успішно знищили визначені цілі (БПЛА). Водночас збій стався під час пуску третьої ракети — як відзначив начальник штабу авіації генерал Віорел Пане, затримка із пуском третьої ракети сталася через "технічну проблему".

За словами командира 74-го зенітного ракетного полку (Regimentului 74 PATRIOT) полковника Вірджіла Тоша, збій стався через те, що пункт управління батареєю втратив зв’язок з однією з пускових установок ЗРК. Згодом проблему усунули і запуск ракети відбувся згідно зі сценарієм навчання.

ЗРК Patriot
Пускова ЗРК Patriot

Як відзначив Тош, проблема, яка виникла під час випробувань ЗРК Patriot, насправді незначна: "Ми не ідеальні, ми намагаємося такими бути, але ці практичні випробування напевно зроблять нас кращими".

Водночас директор зі зв’язків з громадськістю Міноборони Румунії бригадний генерал Костянтин Спину заявив, що у реальній бойовій обстановці подібна ситуація не вплине на роботу ЗРК Patriot.

ЗРК Patriot Румунія

"Це був не технічний збій, а затримка в роботі, яка може відбутися у будь-який момент у будь-якій іншій подібній системі, що є на озброєнні будь-якої армії. Хотілося б, щоб було зрозуміло, що в реальній бойовій обстановці така подія, коли втрачається зв’язок між кабіною та пусковою установкою, втрачається, не впливає на ведення бойових дій, оскільки система Patriot розрахована на автоматичне перемикання на іншу пускову установку", — відзначив Спину.

За його словами, збій міг статися через "банальну помилку датчика" і він акцентує на тому, що зрештою всі три ракети успішно уразили цілі: "Мета навчання була досягнута з максимальною ефективністю".

Нагадаємо, що тестування американських ЗРК проходили на полігоні Капу-Мідія у рамках навчань Patriot Spark 23, які тривають з 2 по 17 листопада. Під час цих випробувань Румунія вперше провела стрільби зі своїх ЗРК Patriot, до яких готувалися аж протягом року.

ЗРК Patriot Румунія
Офіційна церемонія передачі ЗРК Patriot

Ці стрільби румунське військо провело через більш як три роки з того моменту, коли країна отримала перший комплекс на озброєння — офіційна передача батареї ЗРК Patriot відбулася 17 вересня 2020 року, контракт на закупівлю семи батарей було укладено у 2017 році.

Читайте також: Фінляндія офіційно стала першим покупцем ізраїльського ЗРК "Праща Давида": три причини, чому не Patriot