xcounter
#

Чому поява Magura V5 із ракетами Р-73 є історичною в кількох значеннях

4135
Magura V5 з Р-73
Magura V5 з Р-73

Що нового може принести ця подія у війну проти РФ на морі

В своїх попередніх публікаціях ми уже розбирали, про що говорить Magura V5 з Р-73, який перетворили на морський дрон-ЗРК, і також окремо аналізували, чому це виявилось максимально простим рішенням і не факт, що треба "краще". А тепер ми хочемо поговорити про те, чому сама поява морського дрона Magura V5 із ракетами "повітря-повітря" Р-73 є історичною подією одразу в кількох значеннях, і що це може означати у війні проти Росії на морі.

Хоча може здаватись, що тут ми обговорюємо "рядовий" епізод, насправді тут відбулось одразу кілька речей із розряду "вперше", як і для Сил оборони України зокрема, так і в світі вцілому.

Читайте також: Як СРСР порівнював САУ M109 та 2С3М "Акация", і до яких висновків прийшли
Морський дрон Sea Baby із реактивними вогнеметами РПВ-16 для самооборони, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Почнімо з того, що Magura V5 із Р-73 є першим озброєним морським дроном в розпорядженні Сил оборони України. Навіть якщо тут до кінця невідомий функціонал цього безпілотного катера – чи камікадзе із засобом ППО, чи якраз дрон для прикриття рою "камікадзе", все рівно це новітнє та важливе озброєння, яке означає ріст можливостей нашої країни в протистоянні з Чорноморським флотом РФ.

Також це був перший відомий випадок реального застосування багатоцільового морського дрона в бою проти ворога на морі. Тут ми можемо пригадати, що свої розробки по багатоцільовим озброєним безпілотним кораблям та катерам мають наприклад США і Туреччина, але вони свої вироби на практиці ще не "обкатували".

Більш того, Magura V5 із Р-73 можна назвати і першим у світі дистанційно керованим ЗРК, навіть якщо він розрахований лише на малу дальність ураження повітряних цілей. Про аналогічні розробки в світі до цього моменту даних не було.

Стоп-кадр з промо-відео "Спецтехноекспорту", на якому зображено ймовірно розвідувальну модифікацію морського дрона-камікадзе Magura V5

На цьому тлі можемо припускати, що Сили оборони України як мінімум наблизились до можливості не просто атакувати важливі цілі "роєм" морських дронів-камікадзе, але й також – прикривати ці камікадзе, використовуючи багатоцільові безпілотні катери. Що в свою чергу дозволить ще більш посилити тиск на ЧФ РФ, з метою максимально очистити Чорне море від загрози зі сторони РФ.

Раніше Defense Express писав, що рашисти перевели із Чорного в Каспійське море мінімум один носій "Калібрів", і що це підтвердили супутникові знімки.

Також ми розповідали про те, що найцікавішим в морському дроні-камікадзе Magura V5 є система управління, і окремо пояснювали, чим саме.

Читайте також: Ізраїль збиває ледь не половину власних дронів, це типова проблема