xcounter
#

Супутник підтвердив, що рашисти перевели із Чорного в Каспійське море мінімум один носій "Калібрів"

16994
Спуск на воду ракетного корвета "Туча" проекту 22800 "Каракурт" для ЧФ РФ, липень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Спуск на воду ракетного корвета "Туча" проекту 22800 "Каракурт" для ЧФ РФ, липень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Про який саме корабель мова, і наскільки це важливо

OSINT-аналітик MT_Anderson виклав у відкритий доступ супутниковий знімок російської військово-морської бази Каспійск, основного пункту базування Каспійської флотилії ВМФ РФ. Із знімку випливає, що станом на 2 травня 2024 року в цю базу було переміщено із Чорного моря як мінімум один ракетний корвет "Туча" проекту 22800 "Каракурт", який є носієм крилатих ракет морського базування "Калибр".

На цьому знімку також фігурують плаводиниці, які штатно входять до складу Каспійської флотилії: три артилерійські кораблі проекту 21630 "Буян", два ракетні корвети проекту 21631 "Буян-М" - носії ракет "Калибр", два сторожові кораблі проекту 11661 "Гепард" та ракетний катер "Ступинец", котрий наразі єдиний носій П-15 "Термит" в складі ВМФ РФ.

Читайте також: США ще в 2014 році мали датчики на JDAM-ER, щоб бити по РЕБ, так чому не дали Україні одразу

Тут ми можемо пригадати, що 23 квітня 2024 року на той момент речник ВМСУ Дмитро Плетенчук в своїх коментарях заявляв, що росіяни перекидають із Чорного моря в Каспійське навіть два ракетні корвети проекту 22800 "Тарантул" - не тільки "Туча", але й також "Амур".

Як можемо зауважити, на супутниковому знімку вище ракетний корабель "Амур" не фігурував. Але цілком ймовірно, що ця ворожа плаводиниця могла стояти в іншій частині гавані Каспійска, котру цей супутниковий знімок не "захопив". Тим більш, що на цьому знімку не було відображено і весь штатний склад Каспійської флотилії ВМФ РФ.

Поточний стан корветів проекту 22800 "Каракурт" в складі ЧФ РФ на грудень 2023 року, зокрема корвет "Амур", джерело - MT_Anderson

Особливість рашистських ракетних кораблів "Туча" та "Амур" полягає в тому, що ці кораблі формально ще не введені до складу ЧФ РФ (як і до складу ВМФ РФ загалом), постановка у стрій на даний момент запланована на грудень 2024 року.

Ймовірно, командування ВМФ РФ у цій історії вирішило уникнути казусу, за якого би ці кораблі ще до формального прийняття в стрій могли зазнати пошкодження через удар Сил оборони України, як це вийшло із корветом "Аскольд" 4 листопада 2023 року, котрий був по суті знищений ще на етапі добудови на потужностях заводу "Залив" у тимчасово окупованій Керчі.

Коротко нагадаємо базові характеристики ракетних корветів проекту 22800 "Каракурт":

  • водозаміщення повне – 870 тон;
  • довжина та ширина корпусу – 67 та 11 метрів відповідно;
  • швидкість та дальність ходу – 30 вузлів повна та 2500 миль відповідно;
  • екіпаж та показник автономності – 39 осіб та 15 діб відповідно;
  • набір озброєння – одна 76-мм артустановка, вісім пускових під ракети "Калибр" або "Оникс", морський комплекс ППО "Панцырь-МЕ".
Читайте також: РФ отримала західні компоненти навіть під новітній носій "Кинжала" МиГ-31И