xcounter
#

РФ отримала західні компоненти навіть під новітній носій "Кинжала" МиГ-31И

3168
Російський МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото з відкритих джерел
Російський МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото з відкритих джерел

Що це взагалі за літак, і чим дуже показова саме ця ситуація

Видання "Економічна правда" в одній із своїх публікаційз посиланням на звіт української розвідки зазначило, що РФ в 2023 році витратила мінімум 4 мільярди доларів на електроніку військового призначення зокрема для своїх бойових літаків. При цьому рашисти використали понад 2 тисячі компонентів виробництва загалом 200 компаній від 22 країн світу на виготовлення своїх бойових літаків типів Су-27СМ3, Су-30СМ, Су-34, Су-35С, Су-57 та навіть МиГ-31И.

Посилання на повну публікацію від "ЕП" ми лишаємо ось тут. Натомість, вважаємо за потрібне розповісти, а чим же настільки особливий літак типу МиГ-31И, що ми вирішили на нього звернути окрему увагу.

Читайте також: США готують Україні JDAM-ER із ГСН, які зможуть бити по рашистським РЕБ
МиГ-31Д як носій протисупутникової ракети "Контакт", це фото росіяни видавали за МиГ-31И "Ишим"

Річ в тім, що сам МиГ-31И, де "И" означає "Ишим", позиціонується самими росіянами як новітня версія носія аеробалістичної ракети Х-47М2 "Кинжал". Ну а сам факт згадки цього типу літака у звіті української розвідки означає, що МиГ-31И існує не тільки в публікаціях рашистських пропагандистів, але і як цілком реальний зразок озброєння також.

Вперше про цей самий МиГ-31И "Ишим" росіяни заявили восени 2022 року, і вже тоді вони позиціонували цю розробку як новітню версію носія "Кинжала", кращу порівняно із базовим варіантом МиГ-31К.

Вдруге про свій МиГ-31И Кремль публічно заявив уже у вересні 2023 року, коли демонстрував свої "вундерваффе" у Владівостоку правителю Північної Кореї Ким Чен Ину. Втім, на цьому публічні згадки про "Ишим" як новітній носій "Кинжалів" саме в російських джерелах і обмежуються.

МиГ-31И на задньому плані, бортовий номер 43 "синій", вересень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Достовірні фотографії МиГ-31И росіяни у відкритий доступ не відкладали. Є лише вказівка, що цей літак від МиГ-31К відрізняється лише однією деталлю – бортовою автоматизованою системою, яка начебто дозволяє вивести літак-носій "Кинжала" в необхідну точку із потрібною швидкістю без втручання пілотів. Бо на Ми Г-31К це треба робити вручну.

Скільки саме МиГ-31И як новітніх носіїв "Кинжала" може мати РФ зараз, даних поки що нема. Але тут ситуація загалом показова одразу з двох ракурсів. Перший – що попри всі зусилля, заблокувати поставки західної електроніки рашистам для виготовлення зброї досі не вдалось. Другий ракурс – що самі росіяни виготовляють доволі невибагливе "вундерваффе", для функціонування якого цілком "достатньо" і некондиційної електроніки за контрабандними каналами.

Раніше Defense Express розповідало про те, що Франція хоче ЗРК SAMP/T NG, який би міг на 600 км збивати навіть "Кинжал".

Російський МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото довоєнних часів

Читайте також: На доставку Patriot в Україну треба час до кінця червня, чи можна швидше