xcounter
#

На доставку Patriot в Україну треба час до кінця червня, чи можна швидше

6917
ЗРК Patriot, фото U.S. DoD
ЗРК Patriot, фото U.S. DoD

Або дещо про логістичні аспекти доставки нової допомоги для ЗСУ

Ми уже в одній із наших публікацій підіймали тему, як швидко може бути поставлена нова допомога від США, опираючись на підрахунки від аналітичного центру CSIS. З їх підрахунків випливало, що Patriot від США для ЗСУ йшов 119 діб, і це був доволі ілюстративний приклад, скільки часу могло пройти від моменту офіційного оголошення про поставку, і до фактичного "засвічення" в розпорядженні наших військових.

Тепер же в розвиток цієї теми маємо доволі показову публікацію від The New York Times, автори якої вирішили охопити загалом швидкість можливої поставки нової зброї для ЗСУ від країн Заходу загалом. В своєму тексті вони окреслюють наступну картину.

Читайте також: Для чого Франція свої AASM Hammer окремо інтегрує на F-16 ЗСУ
Фото ілюстративне

Наприклад, якщо заміряти "чистий" час на доставку ЗРК Patriot від Німеччини до України, то тут можна впоратись буквально за 2 доби. Але в тому і полягає проблема, що просто передати зброю – так це не працює, необхідно підготувати персонал та інфраструктуру під неї.

Тому виходить, що на даному етапі, як стверджують автори NYT, хоча нова група військовослужбовців і проходить навчання на додатковий ЗРК Patriot для ЗСУ, доставити цей комплекс в нашу країну можна буде не раніше кінця червня 2024 року.

Або ще цікавий приклад – у цій публікації стверджується також, що Великій Британії з поправкою на усі можливі фактори знадобиться кілька тижнів, щоб поставити додаткові крилаті ракети Storm Shadow.

Ще у питанні швидкості доставки нової військової допомоги для України можуть бути такі два важливі аспекти. Перший – усю наявну номенклатуру по озброєнню та боєприпасам необхідно буде "відсортувати", та відправляти в першу чергу саме те, що можна доставити у якнайкоротший строк.

Але тут треба робити поправку, що військові вантажі від США доставляються в Європу переважно літаками, і тут треба буде ще окремо витратити час на перевантаження цього всього на вантажівки чи залізничний транспорт. Що в свою чергу також буде уповільнювати логістику.

Другий аспект – доставка нової допомоги для України має відбутись із використанням усіх можливих засобів маскування. Але тут автори NYT залишили відкритим питання, як саме це впливатиме на швидкість логістики по зброї та боєприпасам для ЗСУ.

Відправка готових 155-мм снарядів кінцевим отримувачам, лютий 2023 року, фото ілюстративне, джерело - The New York Times
Читайте також: Чому історія про ТОС-3 "Дракон" від Die Welt є трохи дивною