xcounter
#

Якщо згадати, що Patriot від США для ЗСУ йшов 119 діб, це нам багато що пояснить

24075
ЗРК Patriot в розпорядженні ЗСУ, квітень 2023 року
ЗРК Patriot в розпорядженні ЗСУ, квітень 2023 року

Це важливо для розуміння, із якими темпами зараз може надходити військова допомога для ЗСУ

Після того, як США поновили військову допомогу Україні після ухвалення відповідного бюджету наприкінці квітня 2024 року, то тут зокрема виникає питання зокрема про те, наскільки швидко обіцяна зброя може бути поставлена Україні. Ну і заодно, яка частка із виділених 61 мільярда доларів на допомогу фактично "осяде" в самих США, а яка піде напряму нашій країні.

В цьому контексті особливо цікавою виглядає пояснювальна публікація від західного аналітичного центру CSIS, в якій ми можемо прочитати про доволі неочікувані нюанси.

Читайте також: "Циркон" як ядерна ракета середньої дальності для ґрунтових комплексів: на скільки реально
Бійці ЗСУ ведуть вогонь з гаубиці M777, літо 2022 року, фото з відкритих джерел

Наприклад, експерти цього центру вирішили обрахувати на основі даних з відкритих джерел, скільки часу могло пройти від моменту оголошення рішення від США поставили для ЗСУ той чи інший вид озброєння, та до моменту фактичної появи цього озброєння в строю ЗСУ протягом 2022-2023 років. Цифри виявились доволі неочікуваними, і далекі від рівня "кілька діб чи навіть годин".

Якщо виходити із наведених нижче цифр, то рекордними виявились показники по передачі 155-мм гаубиць M777 (12 діб), "афганських" вертольотів Мі-17 (20 діб) та систем HIMARS (22 доби). Антирекордними виявились показники по темпам передачі бронемашин M1117 (499 діб), самохідних мостів на базі M60 (312 діб) та бронеавтомобілів класу MRAP (260 діб).

Окремо варто звернути увагу і на те, що передача засобів ППО, як то ЗРК Patriot та NASAMS, комплексів Avenger та "шахедобійок" VAMPIRE зайняла діапазон від 119 до 177 діб.

Експерти CSIS наголошують, що фактичні темпи передачі того чи іншого виду озброєння для ЗСУ від США впливало одразу кілька параметрів – не тільки логістика чи технічний стан готовності, але й швидкість опанування ОВТ нашими військовими та швидкістю розгортання відповідної інфраструктури для обслуговування.

На цьому тлі слід розуміти, що наприклад швидкість поставки додаткових Patriot може впиратись рівно у такі самі нюанси, хоча здавалось би, що ця система уже і так є в строю Сил оборони України.

Процес ремонту артилерії для ЗСУ, весна 2024 року, фото - The Wall Street Journal

Окремо цікавим виглядає пояснення, чому ж Пентагон для підтримки нашої країни в критичний час не використав здавалось би очевидний резерв у 5 мільярдів доларів, який виник після перерахунку фактичної вартості уже переданої зброї України.

Якщо просто та доступно – в тому випадку йшлось не про "живі гроші", а скоріше просто про бухгалтерський феномен, який не можливо було конвертувати в реальний ресурс для допомоги нашим воїнам на полі бою.

Читайте також: За п’ять років США хочуть побудувати сотню "ведених" для F-35 і NGAD