xcounter
#

За п’ять років США хочуть побудувати сотню "ведених" для F-35 і NGAD

2521
Фото — GA-ASI
Фото — GA-ASI

За попередніми планами, з одним винищувачем — F-35 чи NGAD – будуть літати від двох до п’яти "вірних ведених"

Наприкінці минулого місяця Повітряні сили США оголосили переможців чергового етапу безпілотних літальних апаратів Collaborative combat aircraft (CCA), яка передбачає створення "вірних ведених", що будуть літати разом з винищувачами п’ятого покоління F-35, а згодом і з літаками шостого покоління NGF, які створюються у рамках масштабної програми NGAD — фіналістами етапу стали компанії Anduril і General Atomics, які обійшли Boeing, Lockheed Martin і Northrop Grumman.

Це буде дійсно масштабна багаторічна програма, бо за попередніми планами ПС США хочуть закупити до 2000 таких безпілотників (раніше повідомлявся "плановий показник" у 1000 одиниць) до кінця 2030-х років. Водночас протягом наступних п’яти років, до 2029 року буде побудовано всього близько 100 таких "вірних ведених", про це 30 квітня повідомив міністр повітряних сил США Френк Кендалл, як повідомляє видання Air and Space Forces Magazine.

Читайте також: Скільки коштів ПС США хочуть отримати в наступному році на свої проекти винищувача NGAD та БПЛА CCA

Разом з тим, скільки ж конкретно зрештою буде побудовано таких безпілотників, за словами Кендалла, буде залежати від низки різних факторів, а передусім від витрат на ці дрони (які, ймовірно, можуть зрости у порівнянні із запланованими показниками) і також, чи можна буде у цих безпілотниках використати якісь вже існуючи технології або ж перенести створені для цих БПЛА технології на інші платформи.

Безпілотники CCA Кендалл називає доволі серйозними змінами, що дозволять відмовитися від якоїсь кількості пілотів винищувачів, які наражаються на ризики, ну і також надати пілотованим літакам "веденого", який допоможе якнайкраще виконувати бойові завдання у повітрі.

Ймовірно, в майбутньому кожен літак F-35, а потім й NGAD буде мати у своєму активі від двох до п’яти "вірних ведених", тож якщо спиратися на озвучену кількість у 2000 безпілотників, то умовно йдеться про забезпечення такими машинами від 400 і аж до 1000 літаків.

Щодо вартості майбутніх безпілотників, то Кендалл відзначає, що вона буде становити "незначну частину" від вартості пілотованих винищувачів — орієнтовно від 25 до 30 млн доларів, хоча сьогодні, звичайно, важко оцінити, у скільки зрештою обійдеться США один такий "вірний ведений". І це насправді дійсно "скромні" суми, оскільки раніше вартість безпілотника CCA оцінювалася на рівні з F-35.

Важливим нюансом у цій програмі є й те, що воєнні ігри, які проводять США, демонструє, що, наприклад, у Тихоокеанському регіоні ефективнішими буде більша кількість дешевших безпілотників CCA, ніж значно менша кількість "висококласних БПЛА", тож цей факт цілком може вплинути на те, яким зрештою буде "вірний ведений".

Читайте також: Bradley M2A4E1 із активним захистом: у США показали машину, якою замінять поставлені в Україну БМП