xcounter
#

"Циркон" як ядерна ракета середньої дальності для ґрунтових комплексів: на скільки реально

"Оникс" має аналогічну систему запуску, що і "Циркон"
"Оникс" має аналогічну систему запуску, що і "Циркон"
2651

Як протикорабельна ракета "Циркон" має цілий ряд вад, але вони нівелюються, якщо задум був створити ракету середньої дальності для ударів по землі

Після того, як у ГУР МОУ назвали несподівано значний та дивний темп виробництва гіперзвукових "Циркон" у межах до 10 одиниць на місяць, з'явився цілий ряд питань.

В першу чергу - навіщо РФ виробляти таку кількість 3М22 "Циркон" під які ще немає носіїв, бо ця ракета заявлялась, як протикорабельна і для кораблів та берегових ракетних комплексів "Бастион". А єдиними її носіями на цей момент є лише фрегат проєкту 22350 "Адмирал Горшков", атомний підводний човен проєкту 885 "Ясень" К-560 "Северодвинск", а також декілька модернізованих пускових берегового комплексу та, можливо, стаціонарний "Объект 100".

Читайте також: За п’ять років США хочуть побудувати сотню "ведених" для F-35 і NGAD
Бастион
БРК "Бастион"

Але цілком можливо зробити вкрай обережне припущення, яке дозволяє припустити, що всі відомі вади "Циркона", як протикорабельної ракети, нівелюється тим, що він не є протикорабельною ракетою попри те, у РФ саме так його просували.

Зокрема, розмір бойової частини, орієнтовно у 150 кг, робить його використання, як протикорабельної ракети у конвенційному виконанні, фактично неефективним. Бо така вага БЧ дозволяє ефективно бити лише по кораблях з водотоннажністю 4 500-5 000 тонн, а не по ракетних есмінцях на 9 000-10 000, не говорячи про авіаносець на 100 000 тонн. Хоча щодо останнього, то його атака це більше про Третю світову.

Окрім того, лише з такою вагою бойової частини "Циркон" досяг дальності 1000 км. І цей параметр можливо було вважати достатнім для протикорабельної ракети на момент початку розробки її розробки, але не зараз. Бо з появою у США протикорабельної ракети LRASM дальність дії авіаносної ударної групи становить понад 1000 км у питанні знищення надводних кораблів противника. Що також нівелює необхідність масово озброювати нею фрегати проєкту 22350 та ракетні крейсери проєкту 1144 "Орлан" ("Адмирал Нахимов" та "Петр Великий").

Циркон
Пуск 3М22 "Циркон"

Але тепер із визначення протикорабельна ракета 3М22 "Циркон" приберемо слово протикорабельна. І в результаті - гіперзвукова ракета "поверхня-поверхня", з дальністю дії у 1000 км, що є нижньою межею для ракет середньої дальності, у ядерному виконанні та можливістю запуску з ґрунтових мобільних комплексів.

Варто зазначити, що наразі вважається, що запуск "Циркона" може бути здійснений з модернізованого комплексу "Бастион", який у базовій версії здійснює запуск ракети "Оникс". Під питанням тоді можливість інтегрувати цю ракету в ОТРК "Искандер", який й так використовує крилату ракету Р-500 та балістичну 9М723. Зазначимо, що точні габарити ракети "Циркон" невідомі, але гіперзвукова ракета, скоріш за все, довша за "Оникс" і значно довша за ракети для ОТРК "Искандер".

Бастион Искандер
БРК "Бастион" та ОТРК "Искандер"

Але навряд це може бути надкритичним для РФ, яка навіть лише за рахунок комплексів "Бастион" вже має мобільні пускові.

Якщо припущення вірне, то Кремль фактично провів розробку ракети з дальністю до 1000 км, яка має складний аеробалістичний профіль польоту в атмосфері, що нівелює можливість її перехоплення на значних дальностях протиракетами SM-3, які перехоплюють балістичні ракети поза межами атмосфери.

Але слід зазначити, що з наявних у США комплексів протидіяти "Циркону" може THAAD, кількість якого обмежена сімома батареями. Протиракетою SM-6, яку з ракетних есмінців та крейсерів з системою Aegis, а також двох стаціонарних пускових комплексів у Європі під назвою Aegis Ashore, які є елементами ПРО вищого ешелону, а також з системи Typhon (дві у строю). Ці варіанти дозволяють прикрити зону із дальністю до 200-350 км. Звісно перехоплювати "Циркон" може і Patriot PAC-3, але фактично безпосередньо над собою на дальності у 40-60 км.

Читайте також: Рашисти кажуть, що мають новий наземний дрон під РЕБ зі штучним інтелектом