xcounter
#

Чому перше бойове застосування протиракети SM-3 важливе для України

SM-3 Block IIA
SM-3 Block IIA
24188

Під час відбиття атаки Ірану по Ізраїлю США використали ракети SM-3 для перехоплення балістичних ракет середньої дальності

Під час безуспішної атаки Ірану по Ізраїлю в ніч на 14 квітня 2024 року у відбитті атаки доволі широку участь взяли США, які не лише направили літаки для перехоплення дронів та крилатих ракет над Іраком, а й використали пару есмінців класу Arleigh Burke для перехоплення балістичних ракет.

Зокрема про саме таку участь самого USS Arleigh Burke (DDG-51) та USS Carney (DDG-64), які випустили протиракети SM-3, спочатку повідомило декілька західних профільних видань, а потім вже на офіційному брифінгу у Пентагоні зазначили, що було збито мінімум шість балістичних ракет, які були запущені з Ірану та Ємену.

Читайте також: Шалені 2 трлн доларів на F-35 - чому зросла оцінка витрат на винищувачі п’ятого покоління

Пуск SM-3
Пуск SM-3 з USS Lake Erie (CG 70)

При цьому мова йде про балістичні ракети середньої дальності, які мають дальність у межах від 1000 до 5500 км. Бо для ударів по Ізраїлю з Ірану мінімальна дальність у ракети має бути понад 1000 км, а з Ємену від 1700 км. І таким чином для SM-3 це був бойовий дебют та перевірка можливостей ракет не на полігоні, а у реальних умовах. При цьому перехоплювати знадобилось, скоріш за все, іранські ракети типу Shahab-3 та його похідні Ghadr-1 та Emad.

ракета іран Emad
Emad

Зазначимо, що SM-3 є екзоатмосферним перехоплювачем, який має знищувати балістичні ракети середньої та міжконтинентальної дальності. Задача SM-3 перехопити таку ціль ще на середній ділянці польоту у космосі поки не почався процес розділення бойових блоків.

Для цього використовується кінетичний перехоплювач, який за рахунок власної тепловізійної головки самонаведення має зафіксувати ціль та врізатись у неї.

Враховуючи те, що це відбувається на величезних зустрічних швидкостях, енергія удару становить близько 125 МДж, що призводить до повного знищення бойового блоку балістичної ракети.

Зрештою такі перехоплення вкрай важливі через те, що SM-3 дійсно довела свою результативність у бою. Це має пряме значення для України, бо саме SM-3 є основним засобом протиракетної оборони у Європі та використовуються у двох комплексах Aegis Ashore, які є наземними системами Aegis есмінців Arleigh Burke.

Aegis Ashore
Aegis Ashore

Ці системи розміщені у Румунії та Польщі, а їх радіус дії накриває не лише Україну, а й заходить на територію РФ, що знову ж пов'язано із необхідністю перехоплювати балістичні ракети середньої та міжконтинентальної дії якомога раніше.

Також слід зазначити, що у випадку пуску з території РФ балістичної ракети такого класу значно часу для оцінки куди саме вона летить не буде, тому є надія, що Aegis Ashore просто відпрацюють у автоматичному режимі.

Читайте також: "Залізний капут-2": рашисти знову зібрали танк з "цар-сараем"