xcounter
#

Шалені 2 трлн доларів на F-35 - чому зросла оцінка витрат на винищувачі п’ятого покоління

7390
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Хоча Пентагон і має програму зі зниження витрат на програму літаків F-35, але це дуже обмежено вплинуло на кінцеві показники

Згідно з останньою переоцінкою, загальна вартість програми винищувача п’ятого покоління F-35 перевищить 2 трлн доларів протягом всього терміну експлуатації літаків — з урахуванням інфляції, подовження терміну служби цих машин, а також невдалої програми оборонного відомства з обмеження витрат на ці винищувачі.

Для порівняння, ще у вересні 2023 року Рахункова палата уряду США надавала меншу оцінку — на рівні 1,7 трлн доларів. Водночас вже зараз з озвучених 2 трлн доларів майже 1,6 трлн піде на підтримку парку літаків, і ще близько 442 млрд доларів — на придбання, включно із розробкою та закупівлею, розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: Lockheed Martin показала "універсальну" гіперзвукову ракету Mako для F-35
F-35 літак

І хоча збільшення витрат пов’язане також і з тим, що оборонне відомство США тепер згідно з новими звітами планує експлуатувати літаки F-35 на 11 років довше — до 2088, але це не єдина і не основна причина, бо передусім на зростання витрат впливає інфляція, тоді як зусилля знизити ці показники мали лише "обмежений успіх".

Згідно з даними видання, станом на сьогодні на експлуатацію та обслуговування одного F-35A ПС США витрачають щорічно 6,6 млн доларів — що на 0,2 млн доларів менше суми, яка була закладена в бюджет, але набагато більше за початкову ціль у 4,1 млн доларів. F-35B загалом обходяться на 700 млн доларів дешевше, ніж було заплановано, а F-35C ВМФ — 8,6 млн доларів за літак, на 1,7 млн доларів менше, ніж заплановано у бюджеті, але все одно це більше, ніж планували "зекономити" на цій версії.

Втім, важливий нюанс полягає у тому, що одна з причин, завдяки якій певною мірою вдалося зменшити витрати, полягає в скороченні прогнозованих льотних годин для цих машин. Для прикладу, у 2020 році очікувалося, що до середини 2030-х років F-35 налітають понад 382 тисяч годин на рік, але зараз оцінка знизилася до "понад 300 тисяч годин".

У виданні нагадують — протягом останніх десяти років оборонне відомство США вживало заходів у низці напрямках, щоб знизити витрати на F-35: працювало з підрядниками, ініціювало ініціативу "війна із затратами", яка передбачала зокрема і підвищення надійності та ремонтопридатності комплектуючих машини тощо. Це може зекономити близько 84 млрд доларів протягом всієї програми F-35, але у Пентагоні кажуть, що "ці зусилля не змінять фундаментально ймовірні витрати на утримання [флоту F-35] протягом всього терміну служби".

Знизити витрати можуть допомогти заплановані оновлення F-35, зокрема програма модернізації двигунів — втім, рішення відкласти старт деяких програм оновлень призвело до втрати можливостей, які б мали допомогти скоротити витрати на утримання літаків.

Раніше Defense Express розповідав, що затримка з F-35 для європейських країн через оновлення TR-3 стає все більш загрозливою і чи може це вдарити по передачі F-16 Україні.

Читайте також: Чи є країни, яких не бентежать проблеми з оновленням TR-3 для F-35 і що вони кажуть про затримки