xcounter
#

Чи є країни, яких не бентежать проблеми з оновленням TR-3 для F-35 і що вони кажуть про затримки

2559
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Але й тут подекуди є свої умови — наприклад, наскільки збільшаться затримки із постачанням через проблему з оновленням TR-3

Нещодавно ми розповідали про те, що затримка з постачанням літаків п’ятого покоління F-35 для європейських країн стає все більш загрозливою і проблема насправді сягає того рівня, коли замовники цих літаків вимушені корелювати свої плани щодо власної обороноздатності, і передусім від цього страждатимуть такі країни, як Бельгія та Данія.

Але є також й такі замовники, для яких затримки з постачанням F-35, що виникли через проблеми з пакетом оновлення Technology Refresh 3 (TR3) — наприклад, представники оборонних відомств Польщі та Італії заявили, що проблеми з F-35 не вплинуть на розгортання їхньої авіації, як розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: Чому саме F-35B можливо є ідеальним винищувачем для реальної повномасштабної війни
винищувач F-35

Наприклад, та ж Польща підписала контракт на 32 літаки F-35A ще на початку 2020 року, і зараз в Міністерстві національної оборони Польщі стверджують, що цей контракт йде відповідно до плану. "Перші шість із замовлених літаків F-35A будуть доставлені на авіабазу США у 2024-2025 роках і будуть використовуватися для навчання польських пілотів", — відзначив у коментарі виданню представник оборонного відомства Польщі. Водночас нові винищувачі мають прибути у Польщу у 2026 році, і далі постачання триватиме партіями від чотирьох до шести машин на рік.

Крім вже замовлених 32 літаків F-35, Польща хоче розширити свій парк бойових літаків аналогічною кількістю машин, але водночас поляки поки що не визначилися, які саме літаки хочуть докупити — не виключено, що це можуть бути додаткові F-35. Серед кандидатів є також Eurofighter Typhoon і F-15EX.

Щодо Італії, яка вже має на озброєнні 24 винищувачі F-35 (всього має бути поставлено 90 літаків) і використовувала їх для виконання місії з патрулювання над Балтійським морем і північної частини Атлантичного океану — італійці вважають, що проблеми з TR-3 не заважатимуть їхньому війську виконувати заплановані операції.

"Але затримка, якщо вона не буде значно подовжена, не завадить італійським ПС виконати поставлене завдання в межах оперативної зони", — відзначив представник служби у коментарі виданню. Він акцентує, що Повітряні сили країни уважно стежать за розробкою та випуском оновлення TR-3 через ті можливості, які воно надає і які життєво важливі для боротьби з сучасними загрозами.

Читайте також: F-35 лише зараз отримав дозвіл на серійне виробництво попри те, що вже виробили під 1000 літаків