xcounter
#

Чому саме F-35B можливо є ідеальним винищувачем для реальної повномасштабної війни

 F-35B (всі фото: US DoD)
F-35B (всі фото: US DoD)
10164

F-35B має унікальні експлуатаційні можливості, які дозволяють використовувати його з дуже малих майданчиків

Коли говорять про винищувач п'ятого покоління F-35, то зазвичай мається на увазі його версія для повітряних сил США та найбільш масова експортна версія F-35A. Але окрім неї є ще F-35B - літак STOVL, що має можливість сідати вертикально та злітати з коротким пробігом у 200 метрів (140 метрів для кораблів з трампліном).

Безпосередньо у США F-35B має стати основним бойовим літаком Корпусу морської піхоти та основною частиною авіакрила на універсальних десантних кораблях. Велика Британія, також для своїх авіаносців класу Queen Elizabeth обрала F-35B, Італія - для легкого авіаносця Cavour, а Японія - для Izumo.

Читайте також: Британська армія відмовиться від 81-мм мінометів L16 на користь 120-мм для економії бюджету

Але це не означає, що F-35B - це лише палубний літак. Бо мова йде про можливість його експлуатації у доволі екстремальних умовах взагалі. З дуже коротких ділянок автотрас, з мінімумом обслуговування та постійно перебуваючи у маневрі.

F-35B

Як це відбувається час від час демонструє Корпус морської піхоти США, який літом 2023 року у Каліфорнії провів маневри Obsidian Iceberg з відпрацюванням експедиційної бойової операції, де замість кораблів F-35B базувались на імпровізованих аеродромах.

І хоча це більше відпрацювання тактики для тихоокеанського театру військових дій з його мережею островів, це по суті те, з чим можуть зіткнутися будь-які повітряні сили на класичному сухопутному театрі військових дій. Бо подальший розвиток далекобійних ракетних засобів ураження з їх мініатюризацією цілком може привести до перетворення великих авіабаз на місце методичних ударів.

Звісно такі операції потребують не лише можливості F-35B сісти та злетіти з малих майданчиків, а й можливості швидкого розгортання на них всієї, хоч і вкрай обмеженої інфраструктури. А для цього американські морпіхи використовують конвертоплани V-22 Osprey. Ними перевозять все необхідне обладнання, боєприпаси та паливо.

AIM-120

З додаткових аспектів експлуатації - забезпечення чистоти злітного майданчика, для чого необхідно також доволі специфічні рішення.

передові аеродроми

Але завдяки саме таким можливостям логістики та характеристикам F-35B забезпечується виключна експлуатаційна мобільність авіаційної компоненти.

F-35B

Але наразі лише одна іноземна країна вирішила обрати F-35B не для корпусу морської піхоти і не для авіації ВМС - Сінгапур. Ця країна окрім 8 одиниць F-35A закупила ще 12 винищувачів у версії F-35B. При цьому у країни немає навіть планів на кораблі, які зможуть їх експлуатувати. А головна мета - забезпечити можливість експлуатації авіації в умовах удару по авіабазах.

Причини цього також зрозуміли, більша вартість льотної години та більша вартість самого F-35B. Бо окрім специфічної системи з поворотом сопла двигуна, цей літак має підйомний вентилятор одразу за кабіною пілота, який поєднаний з двигуном системою передач.

F-35B
Читайте також: На зберіганні в РФ могло лишитись тільки 4000 танків і 1000 МТ-ЛБ, що це дає