xcounter
#

Британська армія відмовиться від 81-мм мінометів L16 на користь 120-мм для економії бюджету

4499
Британські військові відпрацьовують стрільбу із 81-мм міномета L16, фото ілюстративне, джерело - Forces.net
Британські військові відпрацьовують стрільбу із 81-мм міномета L16, фото ілюстративне, джерело - Forces.net

Британські військові були вимушені змінити підходи до оборонних закупівель

Сухопутні війська Великої Британії мають намір відмовитись від свого основного типу мінометів L16 калібру 81-мм на користь більш потужних 120-мм мінометів. Британські військові хочуть піти на такий крок, щоб посилити свою вогневу міць на полі бою, досягти кращого рівня уніфікації по артилерійському озброєнню з іншими країнами-учасниками НАТО, ну і також – досягти ефекту економії бюджету.

Водночас передбачається, що 81-мм міномети L16 далі використовуватимуть Королівські командос, зокрема під час проведення повітряно-десантних операцій, оскільки міномети цього типу доволі гнучкі у розгортанні. Про це йдеться в публікації порталу Army Recognition.

Читайте також: На зберіганні в РФ могло лишитись тільки 4000 танків і 1000 МТ-ЛБ, що це дає

Зазначається, що для бюджетної економії крім переходу на 120-мм міномети британські військові запланували ще один крок – перехід до використання 70-мм ракет в якості протитанкового озброєння як альтернативи керованим ракетам Brimstone. Мовляв, британська армія розцінила, що використання машини Wolfram під Brimstone могло б дати додаткові можливості на полі бою, але проблема в тому, що це озброєння занадто дороге.

У цій публікації не наводиться, ані який саме тип 120-мм мінометів і в яких кількостях планує купувати Велика Британія, який саме економічний ефект це має дати, ну і також – не наводяться підрахунки, за якими ракети Brimstone для британської армії виявились занадто дорогими. Тут можемо припустити, що в якості альтернативи під "70-мм ракетами" мається на увазі APKWS.

Але все вищенаведене демонструє загальний принцип дій, на які доводиться йти британським військовим в умовах, коли оборонний бюджет Великої Британії по факту скорочено на 3,6%, і це на тлі повномасштабної війни РФ проти України, яка приводить до нестабільності у всьому світі.

Раніше ми писали про те, що у Франції знайшлись 120 "зайвих" колісних БМП VBCI, але їх пропонують не для ЗСУ.

Читайте також: Мальдіви отримали Bayraktar TB2: тепер у країні дронів більше ніж бронетехніки