xcounter
#

У Франції знайшлись 120 "зайвих" колісних БМП VBCI, але їх пропонують не для ЗСУ

52646
Французькі військові з БМП VBCI під час навчань в Румунії, лютий 2023 року, фото - Міноборони Франції
Французькі військові з БМП VBCI під час навчань в Румунії, лютий 2023 року, фото - Міноборони Франції

Що це за бронемашини, і в чому там суть пропозиції

Французька оборонна компанія Nexter запропонувала армії Греції поставити 200 модернізованих колісних БМП VBCI Philoctetes, роботи по яким пропонується виконувати спільно з грецькою оборонною промисловістю. Крім того, французи також пропонують грекам поставити 50 спеціалізованих бронемашин на базі VCBI, зокрема в командно-штабному, санітарному варіантах чи ж у версії для артилерійської розвідки.

Щоб показати серйозність своїх намірів, Nexter запропонувала для початку поставити Греції 125 вживаних колісних БМП VBCI і вже на грецьких потужностях модернізувати ці бронемашини до стандарту Philoctetes. Про це пише французький портал Opex360.

Читайте також: Південна Корея працює над бойовим F-50 на експорт для заміни Су та МіГ
Французькі військові з колісними БМП VBCI під час місії в Нігері, фото з відкритих джерел

Автори видання зазначають, що на даний момент колісні БМП VBCI має в своєму розпорядженні лише французька армія, в строю якої є 628 таких ББМ. З цього факту випливає, що якщо Nexter і братиме VBCI для поставки грекам, то хіба що із наявності збройних сил Франції.

Теоретично, це схоже на модель, за якою Париж постачає Афінам винищувачі Rafale – греки купили вживані літаки з наявності французьких ВПС, натомість Міноборони Франції замовило поставку нових.

Але тут нюанс в тому, що французька армія поки не планує замовляти поставку нових колісних БМП VBCI. Тому виходить, що якщо ця угода буде реалізована, то французькій армії доведеться попрощатись із значною кількістю своїх колісних бронемашин. Тим більш, що тут мова про колісну БМП, яка себе гарно показала в місіях французької армії в Афганістані, Малі та Нігері.

Рендер колісної бойової машини піхоти VBCI Philoctetes від компанії Nexter

Вперше модернізована колісна БМП VBCI Philoctetes була презентована у липні 2021 року. Точно відомо, що ця колісна бронемашина, порівняно із базовою версією, отримана посилене озброєння – 40-мм автоматична гармата замість 25-мм, і додатково пускову установку під ПТРК MMP Akeron. Інші характеристики цієї машини наразі не розкриваються.

Раніше Defense Express розповідав про те, як французькі Leclerc були на навчаннях із ЗСУ, і що було цікаве. Також ми писали про те, що в лютому 2024 року греки показали варіант модернізації Leopard 1A5, яка цікава і для ЗСУ.реки показали варіант модернізації Leopard 1A5, яка цікава і для ЗСУ.

Рендер колісної бойової машини піхоти VBCI Philoctetes від компанії Nexter

Читайте також: Суперкомп’ютер для Taurus справді треба, і навіть є стаття як це влаштовано