xcounter
#

Мальдіви отримали Bayraktar TB2: тепер у країні дронів більше ніж бронетехніки

4257
Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Закупівля Bayraktar TB2 для Мальдів цілком могла коштувати всього річного оборонного бюджету

Мальдіви, невелика повністю острівна країна в Індійському океані, стала черговим оператором розвідувально-ударних дронів Bayraktar TB2 від турецької Baykar.

І перші БПЛА вже передані до країни, посиливши збройні сили та сформувавши мальдівський авіакорпус, бо до цього країна не могла похизуватися окремою структурою, яка б була призначена для експлуатації авіації. Зокрема всі військові літальні апарати Мальдів до цього - Dornier Do 228, формально пасажирський літак у ролі патрульного, та два індійські вертольоти HAL Dhruv, які були приписані до берегової охорони.

Читайте також: ПЗРК KP-SAM Chiron зараз коштує дешевше, чим Mistral чи Piorun, але наскільки він доступний

Bayraktar TB2

А Bayraktar TB2, як повідомляє турецька Daily Sabah, поставлені у кількості одразу шести дронів та пункту управління. А домовленість про них була укладена після візиту президента Мальдів Мохамеда Муіззу до Туреччини та його зустрічі із Реджепом Ердоганом.

Як пише видання, загалом вже 33 країни вже замовили Bayraktar TB2, а експорт Baykar у 2023 році становив 1,76 млрд доларів, що складає близько 30% від оборонного експорту Туреччини.

Й таким чином шість БПЛА Bayraktar TB2 за своєю кількістю перевищили не лише будь-які інші літальні апарати, а й бронетехніку. Бо на озброєнні країни є дві БМП-2 та дві турецькі бронемашини Cobra.

Також необхідно зазначити, що ця покупка для Мальдів дуже вагома і з точки зору грошей, бо на 4-тисячні збройні сили на рік витрачається десь 100-110 млн доларів. Водночас такий контракт цілком міг "з'їсти" не просто значну його частку, а майже весь річний оборонний бюджет країни. Зокрема Румунія у травні 2023 року закупила 18 Bayraktar TB2 та 6 станцій управління за 321 млн доларів. Тобто 6 дронів та одна станція управління цілком могли обійтись десь під 80-100 млн доларів.

Водночас за рахунок цієї закупівлі Мальдіви отримує доволі потужний інструмент, як для патрулювання, так і для можливого вогневого високоточного впливу. Також у країні немає значних проблем із базуванням дронів, бо на 203 населених островах (з близько 1200) приходиться 9 аеродромів з твердим покриттям, здатних примати пасажирські літаки.

аеродроми Мальдів
Аеродроми Мальдів

Також нагадаємо, що нещодавно Bayraktar TB2 посилив Албанію, яка замовила дев'ять цих без розкриття вартості у грудні 2022 року.

Читайте також: Що в середині дрона "Лютий", який нищить російські НПЗ (фото)
ТЕГИ БПЛА