xcounter
#

ПЗРК KP-SAM Chiron зараз коштує дешевше, чим Mistral чи Piorun, але наскільки він доступний

4344
Південнокорейський KP-SAM Chiron, фото ілюстративне, джерело - Korea Defense Blog
Південнокорейський KP-SAM Chiron, фото ілюстративне, джерело - Korea Defense Blog

Що це взагалі за система ППО, і хто її купив

Румунія в минуло році уклала контракт на закупівлю в Південній Кореї 54 переносних зенітно-ракетних комплексів KP-SAM Chiron загальною вартістю 100 мільйонів доларів. Отримати перші з цих комплексів румунська армія має в 2024 році, їх поставка відбуватиметься за прямою міжурядовою угодою.

Так Румунія стане першим в Європі користувачем південнокорейських ПЗРК KP-SAM Chiron, що стане складовою загальних зусиль по модернізації армійської ППО. Про це пише румунський портал Defense Romania.

Читайте також: Що в середині дрона "Лютий", який нищить російські НПЗ (фото)

Зазначається, що спочатку Міноборони Румунії хотіло придбати переносні зенітно-ракетні комплекси на відкритому тендері, у фінал конкурсного відбору пройшла лише одна пропозиція – французький Mistral 3 від MBDA. Але в підсумку румунське оборонне відомство скасувало результати тендеру, посилаючись на те, що їх не влаштувала жодна з пропозицій.

Як тут можемо припустити, справа могла бути у заявленій вартості ПЗРК. Якщо виходити із наведених вище показників, то один південнокорейський KP-SAM Chiron обійдеться румунській армії в середньому по 1,85 мільйонів доларів за одиницю.

І тут ми можемо порівняти цю цифру із вартістю комплексів аналогічного класу на прикладі закупівлі Словаччини осінню минулого року – там один польський ПЗРК Piorun коштував 1,8 мільйонів євро, французький Mistral 3 – ще дорожче, по 2,9 мільйона євро за одиницю, шведський RBS 70 NG пропонували взагалі по 3,3 мільйона євро за одиницю.

Південнокорейський KP-SAM Chiron, фото ілюстративне, джерело - Korea Defense Blog

Але справедливості заради, тоді Південна Корея за один KP-SAM Chiron просила 2,6 мільйона євро, і зі своєю пропозицією теж не пройшла у фінал відбору, бо словаки тоді в підсумку обрали польський Piorun. З чого можемо зробити припущення, що південні корейці для кращого просування свого KP-SAM Chiron вирішили дещо "скинути" ціну на свій комплекс.

Крім того, румунські військові могли обрати KP-SAM Chiron з Південної Кореї, виходячи також із характеристик цього комплексу, в чомусь кращих навіть чим у Mistral, на основі якого створювався цей південнокорейський ПЗРК. Наприклад, якщо "Містраль" має дальність ураження до 6 кілометрів та висоту ураження до 3 кілометрів, то KP-SAM Chiron – до 7 кілометрів та до 3,5 кілометрів відповідно.

Південнокорейський KP-SAM Chiron, фото ілюстративне, джерело - Korea Defense Blog

Далі варто звернути увагу на такий цікавий парадокс – якщо виходити із даних The Military Balance 2023, то румунська армія взагалі не має в своєму розпорядженні ПЗРК як виду озброєнь та засобу протиповітряної оборони. Тому ймовірно, в даній історії Румунія вибрала Південну Корею як постачальника ПЗРК саме із розрахунку, що ця країна зможе відносно швидко та по привабливій ціні поставити необхідні комплекси.

Тим більш, що Румунія уже має крупний контракт з Південною Кореєю на поставку 54 самохідних артустановок К9, ТЗМ та супутніх матеріалів до них.

Читайте також: Українські розробники показали вітчизняний FPV-дрон на оптоволокні (відео)