xcounter
#

Польський ПЗРК Piorun сьогодні коштує 1,8 млн євро, Mistral 3 чи RBS 70 NG — ще дорожче

9442
ПЗРК Piorun, фото — MESKO S.A.
ПЗРК Piorun, фото — MESKO S.A.

Польська "оборонка" має ще один експортний успіх своїх переносних зенітних ракетних комплексів Piorun

Словаччина прийняла рішення щодо закупівлі переносних зенітних ракетних комплексів, і переможцем у конкурсі вийшов польський ПЗРК Piorun, який у цьому тендері обіграв своїх конкурентів з Франції (Mistral 3), Швеції (RBS 70 NG) та Республіки Корея (Chiron, він же KP-SAM).

ПЗРК Piorun
Польський ПЗРК Piorin, фото — Mesko

Загалом Словаччина у рамках посилення своєї протиповітряної оборони планує витратити 194 млн євро, з яких на закупівлю польських ПЗРК піде 65 млн євро, а решта — на ізраїльський зенітний ракетний комплекс Barak-MX, розповідають у Defence24.pl.

Читайте також: Виробництво ППО з США в Україні вже у цьому році: про які системи може йти мова

У виданні розкривають низку важливих нюансів, як Словаччина обирала собі ПЗРК — наприклад, Польща запропонувала для їхнього війська одразу 36 комплексів MANPAD, тоді як інші три пропозиції стосувалися комплексів CREWPAD по 12 одиниць.

ЗРК Mistral

ЗРК Mistral, фото — MBDA

Також варто відзначити, що по тих параметрах, за якими Словаччина оцінювала пропозиції (технічні, загальна вартість життєвого циклу, логістика, ціна, навчання та доля промисловості (останню компоненту проігнорували всі учасники)), то польський Piorun посів друге місце, а перше місце залишилося за шведською системою RBS 70 NG.

Бо, наприклад, якщо порівняти банальні ТТХ по дальності та висоті знищення цілей, то тут польський ПЗРК з показниками до 6500 м та 4000 м поступається як RBS 70 NG (понад 9000 м та 5000 м), так і Mistral 3 (8000 м та 6000 м) і частково Chiron (який переграє за дальністю у 7 км, але поступається по висоті — 3500 м).

Але водночас вирішальним стала все ж втричі більша кількість комплексів, які запропонували поляки, і їхня суттєво менша ціна у порівнянні з конкурентами — причому як закупівлі самих комплексів, так і їхнього життєвого циклу.

Так, наприклад, 36 польських ПЗРК оцінюються у 65,9 млн євро, тобто приблизно 1,83 млн євро за один комплект ПЗРК Piorun; далі йдуть корейські комплекси з ціною 31 млн євро за 12 одиниць або ж 2,58 млн євро за один Chiron, потім — 12 французьких комплексів за 35 млн євро або ж 2,91 млн євро за один Mistral 3, і зрештою 12 шведських комплексів за 39,5 млн євро або ж 3,29 млн євро за один RBS 70 NG.

Ціни дійсно вражають, але тут треба також надати й важливе уточнення — що до неї ймовірно входить безпосередньо пускова, різне супутнє обладнання, а також неназвана кількість ракет — втім, можна припустити, що у перерахунку одну пускову їх буде не так вже й багато.

Також є дані й щодо життєвого циклу цих комплексів (табличка вище), і тут Piorin теж в лідерах — у перерахунку на одну систему для польських ПЗРК ця цифра становить 13 млн євро, далі йде вдвічі дорожчий шведський RBS 70 NG з ціною у 26 млн євро, потім — корейський Chiron з 30 млн євро і зі значним відривом — французький Mistral 3 з 49 млн євро.

Читайте також: Не лише допомога: яке озброєння Україна закупила у Польщі на 0,8 млрд євро