xcounter
#

Франція хоче ЗРК SAMP/T NG, який би міг на 600 км збивати навіть "Кинжал"

17392
Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Це цікавий приклад, як успіх наших зенітників міг спонукати французів на такі амбіції

Міністр оборони Франції Франсуа Лекорню за підсумками зустрічі 29 квітня із своїм італійським колегою Гвідо Крозетто заявив, що "протиповітряна оборона Європи має базуватись навколо перспективного зенітно-ракетного комплексу SAMP/T NG".

Таку заяву очільника французького оборонного відомства можна назвати подвійно амбітною. Бо з однієї сторони, це пропозиція будувати загальноєвропейську ППО вже зараз на основі зенітно-ракетного комплексу, який буде лише в перспективі. А з іншої сторони, тут мова заодно і про амбіції Франції отримати щось на кшалт "європейського аналога THAAD" на базі того ж SAMP/T як "європейського аналогу Patriot".

Читайте також: Темп збільшення ворожого війська досяг 40 тисяч на місяць навіть попри втрати
Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Як далі уточнює в своїй публікації портал Opex360, на даний момент передбачається, що перспективний SAMP/T NG зможе збивати крилаті ракети на дистанції до 150 кілометрів, а балістичні цілі – навіть на дистанції 600 кілометрів.

Такий ЗРК включатиме в себе покращену РЛС Ground Fire 300 та базуватиметься на перспективній протиракеті Aster 30 Block 1NT, роботи по якій йдуть ще з 2015 року.

Окремо цікаво, що французи хочуть зробити SAMP/T NG здатним перехоплювати навіть аеробалістичні чи гіперзвукові ракети, як наприклад рашистський Х-47М2 "Кинжал". Вперше про таку амбіцію офіційно було заявлено в лютому 2023 року на рівні парламенту Франції, а до того моменту були тільки "окремі розмови" від компанії Thales, чи можна надати перспективному SAMP/T NG можливості збивати гіперзвукові повітряні цілі.

Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Окремо показовим на цьому тлі виступив даний 2 травня цього року коментар генерального делегата по озброєнням (DGA) Еммануеля Чіви для італійської газети Figaro про те, що в рамках проекту по SAMP/T NG Франція хоче створити комплекс, який "буде технологічним проривом, порівняно з американським Patriot".

Ну і також привертає увагу те, що автори Opex360 в цій своїй публікації вирішили окремо наголосити на тому, що успіхи українських зенітників у збитті "Кинжалів" показали, що по факту ці рашистські ракети мають значно гірші характеристики, аніж заявляв Кремль. З чого можемо зробити висновок, що успіхи нашої ППО стали одним із стимулів французам вести роботи по своєму "аналогу THAAD".

Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення від Eurosam
Читайте також: Рашисти вперше засвітили БМП-3 із динамічним захистом, в хід могла піти розробка з 2010-х років