xcounter
#

США ще в 2014 році мали датчики на JDAM-ER, щоб бити по РЕБ, так чому не дали Україні одразу

10753
Адаптований під JDAM-ER наш МіГ-29, серпень 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України
Адаптований під JDAM-ER наш МіГ-29, серпень 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України

Тут однаково ймовірним виглядає як песимістичне, так і оптимістичне пояснення

Стало відомо, що США готують Україні JDAM-ER із ГСН, які зможуть бити по рашистським РЕБ, і це виглядає як дуже гарна перспектива. Тут мова про датчики Home-on GPS (HOJ) від компанії SARA, їх функціонал дозволятиме знищувати ворожі станції радіоелектронної боротьби, котрі стали суттєвою завадою для західного керованого озброєння в розпорядженні ЗСУ.

Однак додатковий пошук показав, що ВПС США мали в своєму розпорядженні "анти-РЕБ" датчики HOJ ще в 2014 році уже як відпрацьовану технологію, про що є відповідна публікація від порталу Military Aerospace Technologies. На цьому тлі цілком закономірно виникає питання – а якщо американці мали таке ще в 2014 році, то чому дали нам не одразу, а лише на другий рік повномасштабного вторгнення РФ.

Читайте також: РФ отримала західні компоненти навіть під новітній носій "Кинжала" МиГ-31И
Комплект Home-on GPS, ілюстративне зображення із брошури SARA за 2018 рік

Тут можуть бути однаково ймовірними два варіанти відповіді, песимістичний та оптимістичний. Почнемо із першого варіанту.

Ми тут не можемо виключати, що навіть якщо американці вже в 2014 році мали датчики HOJ для своїх керованих авіабомб, то вони це вважали скоріше перспективною технологією для майбутніх війн малої інтенсивності. Тому і не бачили доцільним передавати такі "анти-РЕБ" комплекти для ЗСУ одразу, і лише проблеми від рашистських станцій радіоелектронної боротьби на полі бою могли стимулювати до зміни рішення.

Відповідно, якщо Home-on GPS могли вважатись просто перспективною технологію, то кількість таких наявних датчиків могла бути недостатньо високою, щоб у відчутних кількостях виділити для передачі Силам оборони України.

JDAM-ER під крилом МіГ-29, зима 2023 року, фото - @Osinttechnical

Однак якщо ми співставимо наведені вище фотографії зовнішнього вигляду датчика HOJ та керованої авіабомби JDAM-ER під українським МіГ-29 орієнтовно взимку до 2023 року, то зможемо зробити припущення, що "анти-РЕБ" Home-on GPS уже міг пройти "обкатку" на полі бою в Україні у дослідному порядку.

І тепер Пентагон вирішив просто "поставити на потік" успішну технологію, яка допоможе ЗСУ ще більш ефективно протидіяти російським засобам радіоелектронної боротьби.

Читайте також: На доставку Patriot в Україну треба час до кінця червня, чи можна швидше