xcounter
#

Magura V5 з Р-73 виявився максимально простим рішенням і не факт, що треба "краще"

Magura V5 з Р-73
Magura V5 з Р-73
4948

Це та ситуація коли дійсно можливо зробити значно складнішу конструкцію, але вона навряд буде кращою

Після вчорашнього епізоду зі знешкодженням ворогом українського морського дрона Magura V5, який був перетворений на дрон-ЗРК з ракетами "повітря-повітря" Р-73, з'явилось нове фото, яке розкриває деякі деталі конструкції.

На новому фото видно, що сама конструкція максимально проста. Взято стандартний авіаційний пілон, який жорстко встановлений під стаціонарним кутом на сам дрон. А у ролі засобу виявлення цілей використовується штатна камера на стабілізованому рухомому підвісі, що має тепловізійний канал.

Читайте також: "Розумний" РЕБ від розробника зенітного дрона Roadrunner: у компанії розповіли про новинку
Magura V5 з Р-73

Звісно, "за кадром" залишається питання забезпечення пілону та ракет живленням, забезпечення передстартової підготовки ракети, індикація захоплення цілі тощо. Але попри це, саме використання Р-73 можливо вважати максимально прагматичним рішенням.

Зокрема попри те, що цілком логічним могло бути оснащення дронів такими ракетами, як APKWS, що мають малі габарити, вони потребують лазерної підсвітки цілі. А це означає необхідність встановлення гіростабілізованої оптико-прицільної станції з лазерним підсвітлювачем, яка адаптована під доволі агресивні морські умови.

Водночас Р-73 має інфрачервону головку самонаведення МК-80 з полем зору 75 градусів та кутами цілевказання у 45 градусів та дальністю захоплення цілі у 8-12 км. Окрім того, українськими розробниками створена модернізована ІЧ ГСН МК-2200 під Р-73 з ширшими кутами цілевказання, більшою дальністю захоплення цілі та завадостійкістю. Таким чином використання Р-73 може бути простішим з точки зору необхідних для її використання систем.

Р-73
Р-73

Також Р-73 не становить жодної цікавості для ворога у ролі трофея, тому наявний ризик її захоплення не є критичним. Це робить її більш доцільною у використанні у порівнянні із, наприклад, ракетами Brimstone. Хоча вони й мають максимальну універсальність за рахунок радіолокаційної головки самонаведення, яка дозволяє бити по наземних, надводних та повітряних цілях.

Зрештою ще одним з варіантів оснащення міг би бути ПЗРК. Але справа в тому, що Р-73 має кращі можливості за умовний Stinger за рахунок потужнішої бойової частини 8 кг проти 2,3 кг, що означає значно якіснішу летальність та вірогідність знищення цілі. Окрім того, чутливість ГСН ракети Р-73 може бути кращою за ПЗРК, а це прямо впливає на можливість захоплення цілі на більшій відстані.

Відносно ж дальності стрільби, то можливості Р-73 при наземному пуску також будуть трохи кращими, бо мова йде про орієнтовний показник від 8 до 12 км, проти середнього показника у 5 км для ПЗРК. Але у реальності все скоріше впирається у захоплення цілі ГСН. Єдиним мінусом Р-73 може вважатися мертва зона у 300 метрів, яка є мінімальною дальністю знищення цілі, а у випадку з її встановлення на дрон - вона ще більша через мертву зону над дроном через зафіксовані пілони.

Magura V5 з Р-73
Дрон не мав можливості уразити вертоліт ворога через його знаходження у мертвій зоні

І звісно все можливо було б зробити значно складніше, але не факт, що краще. Наприклад, зробити рухому пускову, а це додаткова вага та додаткові вузли та агрегати, що можуть вийти з ладу. Або встановити малогабаритну РЛС для кращого огляду, але це про значну більшу потребу у живленні, розмірі генератора та значний фактор демаскування.

Саме тому вибір такої конструкції та озброєння дозволило максимально спростити дрон-ЗРК, який має полювати із засідки. При цьому навряд мова йде про його перше використання. І якщо припустити, що такі дрони вже використовуються, то тоді стають зрозумілими деякі втрати ворога. Наприклад, втрата винищувача одразу після його злету з аеродрому у поки окупованому Севастополі 28 березня цього року.

Читайте також: РФ вже тестує космічний супутник під ядерну зброю: він перетворить космос на кладовище