xcounter
#

Про що говорить Magura V5 з Р-73, який перетворили на морський дрон-ЗРК

Про що говорить Magura V5 з Р-73, який перетворили на морський дрон-ЗРК
9034

Про роботи із перетворенням українських морських дронів у дещо більше за дрони-камікадзе було відомо раніше, а їх роль, як засобів ППО - цілком очікуваною

Так зване міноборони РФ, окрім оголошення щодо шугання проведенням навчань з тактичним ядерним озброєнням, сьогодні, 6 травня, встигло вихвалитись тим, що знищило морський дрон, який був оснащений ракетою Р-73.

На відео зафіксовано, як ворог ведучі вогонь з Ка-29 все ж таки підбиває дрон та наче влучає у ракету, яка детонує. Все це знято з рівня води, можливо з корабля, катера чи берега.

Читайте також: Сучасні технології авіадвигунобудування підсилюватимуть можливості Повітряних сил

дрон-ЗРК

Також на кадрах з російського вертольота зафіксовано, як виглядає сам дрон-ЗРК. Зокрема він оснащений двома пусковими. Наявності додаткових систем наведення та огляду не зафіксовано. Але зазначимо, що Р-73 це ракета з інфрачервоною головкою самонаведення, яка має широке поле огляду до 75 градусів.

дрон-ЗРК Р-73

І попри те, що мова йде про морський дрон, сам факт наявності в арсеналі ЗСУ відпрацьованого рішення із ракетами "повітря-повітря" Р-73, що перетворені на зенітні заслуговує на увагу. Бо мова йде про ерзац-ЗРК, який можливо встановити не лише на морський дрон, а й на наземну платформу.

Зокрема рішення щодо встановлення Р-73 на ґрунтові комплекси не є унікальним та відомо з часів Югославії, де за часи Слободана Мілошевича були послідовно розроблені ЗРК серії Pracka, один з яких, RL-4, використовував Р-73, яку додатково оснастили розгінним блоком, що був зібраний із шести 57-мм некерованих реактивних снарядів. Дальність Pracka RL-4 оцінювалась югославською стороною у 8,6 км з ракетою Р-73М1.

Pracka RL-4
Pracka RL-4

Ще далі пішла Індія, яка створила ЗРК SAMAR-1, який використовує Р-73 без додаткових розгінних ступенів. Але попри це заявлена дальність 10-12 км. Також цей комплекс вже має повноцінну оптико-електронну систему виявлення та наведення на ціль.

SAMAR-1
SAMAR-1

Таким чином з великою долею ймовірності аналогічні комплекси вже є у розпорядженні ЗСУ. Інакше важко пояснити вибір саме цієї ракети та системи з нею для морського дрона, який призначений для автономної роботи та потребує встановлення надійних та відпрацьованих систем.

Але слід зазначити, що створення морського дрона-ЗРК є задачею не просто із "зірочкою", а значно складнішою ніж може здатися. Зокрема є величезні проблеми із тим, що морська вода є доволі агресивним середовищем і саме тому зазвичай морські зенітні ракети мають контейнерний запуск. І це не говорячи про хитавицю,

Також у будь-якої зенітної ракети є мінімальна дальність пуску. Для Р-73 це 300 метрів, саме тому у випадку, якщо ціль вже увійшла у цю зону, її ураження фактично неможливе.

Р-73
Р-73

Але зрештою поява саме таких дронів є максимально очікуваною та потрібним. Нагадаємо, що Defense Express писав про це ще у грудні 2023 року, зазначивши, що морські дрони пора оснащувати модулями з ПЗРК. А про такі роботи було повідомлено лише у березні 2023 року.

Читайте також: Що це за історія, що Словаччина віддала стволи від Zuzana 2 для України до Азербайджану для Dita