xcounter
#

У РФ знову шугають тактичним ядерним озброєнням: що це таке, які це ракети та що за цим стоїть

У РФ знову шугають тактичним ядерним озброєнням: що це таке, які це ракети та що за цим стоїть
3621

Черговий етап загострення у Кремлі призвів до оголошення навчань з тактичним ядерним озброєнням

Чергове загострення у Кремлі, яке проходить на фоні побєдобесія під 9 травня та чергової "інавгурації" ватажка рашистів Путіна, призвело до оголошення так званим міноборони РФ навчань з відпрацювання застосування тактичного ядерного озброєння.

Відповідно до офіційного повідомлення навчання мають пройти з ракетними з'єднаннями Південного військового округу, із залученням авіації та військово-морських сил. Зазначимо, що цей округ безпосередньо межує та знаходиться на окупованих територіях України.

Читайте також: Влітку США хочуть показати "дорожню карту" для невеликих дронів і баражуючих боєприпасів

"Навчання спрямоване на підтримку готовності особового складу та техніки частин бойового застосування нестратегічної ядерної зброї для реагування та з метою безумовного забезпечення територіальної цілісності та суверенітету російської держави у відповідь на провокаційні заяви та загрози окремих західних офіційних осіб на адресу Російської Федерації" - йдеться у повідомленні.

ОТРК Искандер
ОТРК "Искандер"

Нагадаємо, що якщо стратегічна ядерна зброя призначена для ядерного стримування та гарантування повноцінного знищення противника, як держави, на міжконтинентальних дальностях, то тактична ядерна зброя вирішує задачі на оперативно-тактичному рівні, що виникають на полі бою та у прифронтовій зоні. Саме через це відрізняються, як засоби доставки ядерних зарядів, так і їх потужність.

Хоча останній параметр вже не є таким чітким. Зокрема потужність ядерної бойової частини балістичної ракети 9М723 для ОТРК "Искандер" оцінюється у 50 кт, а Х-22 - 200 кт, що вже перевищує потужність ядерної бойової частини міжконтинентальної балістичної ракети для підводних човнів "Булава", де від 6 до 10 блоків потужністю 100-150 кт.

Головними штатними носіями тактичної ядерної зброї у збройних силах РФ є ОТРК "Искандер", які можуть здійснювати пуск, як крилатих, так і балістичних ракет з ядерними бойовими частинами. Також відомо, про існування ядерних бойових частин для протикорабельних ракет "Оникс". Серед наземних носіїв ядерних бойових частин в теорії ще можуть бути зенітні ракети для С-300 та С-400.

А найменші ядерні заряди використовує артилерія, а сили спеціального призначення мають на озброєнні спеціальні ранці з ядерним зарядом.

2С7 Пион
2С7 "Пион" має штатні ядерні 203-мм боєприпаси

Морська ядерна компонента тактичного ядерного озброєння передбачає торпеди, протикорабельні ракети та крилаті ракети з ядерними бойовими частинами. У цьому випадку мова йде, як про вже згадані протикорабельні "Оникс", так і про крилаті ракети "Калибр".

Щодо повітряної компоненти, то ракети Х-55 та Х-102 у ядерному виконанні також можливо використати на оперативно-тактичному рівні, але це все ж таки стратегічні крилаті ракети. А виключно тактичними можливо назвати ядерне виконання ракет Х-22, Х-32 та "Кинжал", також мова йде і про звичайні вільнопадаючі ядерні авіабомби.

Важливим моментом цих навчань є те, що ядерні бойові частини традиційно зберігаються окремо на спеціальних базах. І якщо стратегічна ядерна зброя, наприклад, міжконтинентальні балістичні ракети, знаходяться одразу у спорядженому стані, то тактичні носії спочатку треба нею спорядити.

ОТРК Искандер

Це означає, що під час цих навчань, в теорії, має бути відпрацьований доволі довгий ланцюг із процесом вилучення спеціальних боєприпасів (макетів) з бази зберігання, їх прихованого транспортування та оснащення носія. При на цьому етапі західні розвідки можуть не мати 100% гарантії того, що встановлений боєприпас дійсно учбовий.

Таким чином Україна, а разом із нею та увесь світ, зараз спостерігають черговий етап загострення ядерної риторики РФ. При цьому погрожувати нею, зокрема й тактичним ядерним озброєнням, Кремль почав ще у 2022 році. І ще тоді у США попередили, що застосування ядерної зброї для РФ матиме "катастрофічні наслідки".

Водночас слід зазначити, що тепер, причиною погроз стала нібито готовність деяких країн НАТО розмістити війська в Україні. І у своїй ядерній риториці Кремль прямо використовує тактику шантажу терористів-смертників, які погрожують підірвати всіх разом із собою.

"В цьому випадку нікому з них не сховатися ні на Капітолійському пагорбі, ні в Єлисейському палаці, ні на Даунінг-стріт-10. Настане світова катастрофа", - пише психічно важкохворий Медведєв, який, як ніяк, але є заступником голови Ради Безпеки РФ.

Читайте також: Чому атака ГУР МОУ з Magura V5 у бухті Вузька це не лише про потоплений катер, а про комбінований удар