xcounter
#

Чому атака ГУР МОУ з Magura V5 у бухті Вузька це не лише про потоплений катер, а про комбінований удар

Чому атака ГУР МОУ з Magura V5 у бухті Вузька це не лише про потоплений катер, а про комбінований удар
10217

Атака морським дроном у бухті Вузька у селищі Чорноморське​ може виявитись значно цікавішою, якщо уважніше придивитися до відео та на супутникові знімки

Головне управління розвідки Міноборони України провело чергову успішну операцію із застосуванням морського дрона-камікадзе Magura V5. У результаті атаки було знищено патрульний катер проекту 12150 "Мангуст" ворога, який знаходився у бухті Вузька в селищі Чорноморське в окупованому Криму.

На оприлюдненому відео зафіксовано, як дрон активно маневрує та уражає ціль у вигляді катера.

Читайте також: Чергова версія танк-сараю рашистів з новим підходом до бронювання та боротьби з мінами

Але увагу слід приділити тому, що зафіксовано між 42 та 49 секундою відео. На перший погляд, може скластися враження, що вогонь ведеться по самому морському дрону. Але сплески є результатом падіння якихось відносно великих об'єктів, а ще більшу увагу слід приділити ще більшому об'єкту, який падає перед дроном.

Навряд ворог намагався колодою пошкодити Magura V5, тому найбільш вірогідним варіантом залишається те, що це перший розгінний ступінь від зенітної ракети 57Э6 ЗРГК "Панцирь". Тобто ворог намагався уразити повітряні цілі, можливо крилаті ракети, можливо повітряні дрони-камікадзе.

Magura V5

І тоді атака морським дроном була лише частиною замислу та удару, який був комбінований і складався з повітряної та надводної компоненти. Зазначимо, що інформації щодо дати удару у ГУР МОУ не оприлюднили. Також про неї не повідомляють місцеві джерела.

Але на публічних супутникових знімках з Sentinel (ESA) які зроблені 3 та 5 травня можливо помітити, що у районі позицій, які нагадують ті, що створюються для засобів протиповітряної оборони, з'явились сліди пожежі. На жаль низька розділова здатність не дозволяє визначити, чи дійсно мова йде про позиції ППО, чи інші засоби, не те, що про конкретний ЗРК чи інший комплекс.

Тому залишається сподіватися на появу якісніших супутникових знімків, які можуть дати відповідь на питання, чи було у ніч атаки уражено з ворожого арсеналу щось ще, окрім швидкісного катера ворога.

А окрім того, дати трохи інформації для роздумів на тему, яку роль ще можуть відігравати українські морські дрони під час таких комбінованих атак. Особливо на фоні того, що ще у березні з'явилась інформація про плани оснастити їх засобами, які дозволять бити по повітряних та неземних цілях.

Читайте також: Northrop Grumman отримала 7 млрд на модернізацію та техобслуговування бомбардувальників B-2