xcounter
#

Northrop Grumman отримала 7 млрд на модернізацію та техобслуговування бомбардувальників B-2

2685
Бомбардувальник B-2 Spirit, фото – U.S. Air Force
Бомбардувальник B-2 Spirit, фото – U.S. Air Force

Контракт мають виконати за п’ять років, скільки саме літаків охоплює угода не повідомляється

Офіційний сайт міністерства оборони США нещодавно повідомив, що компанія Northrop Grumman отримала контракт на модернізацію і технічне обслуговування бомбардувальників B-2 Spirit на суму одразу 7 млрд доларів, інформація про угоду була оприлюднена 2 травня.

Відзначається, що контракт передбачає модернізацію, підтримку та логістику цих бомбардувальників, включно з інженерним забезпеченням, обслуговуванням програмного забезпечення і допоміжне обладнання, а також технічне обслуговування автопарка та інша тимчасова підтримка підрядників, йдеться у повідомленні Міноборони США.

Читайте також: Секретна ракета SiAW для "невидимок" F-35 та B-21, що буде крутіша за HARM: укладено новий контракт
бомбардувальник B-2
Бомбардувальник B-2, фото — U.S. Air Force

Роботи триватимуть у Палмдейлі, що в Каліфорнії, а також на низці авіаційних баз повітряних сил США. Завершення виконання контракту очікується через п’ять років, до 3 травня 2029.

Нагадаємо, що сьогодні повітряні сили США загалом мають у своєму активі 20 малопомітних бомбардувальників B-2 Spirit, і раніше повідомлялося, що у 2025 році у своєму бюджетному запиті служба оголосила про свої плани списати частину цих літаків — втім, це ще має затвердити Конгрес, який зазвичай має протилежну думку щодо списання літаків. Як приклад можна згадати історію з A-10, в якій ПС США роками не могли списати ці штурмовики саме через позицію Конгресу.

Разом з тим, попри плани списати у B-2, США все ж таки виділяють кошти зокрема й на модернізацію цих машин, а також тестують з нього нове та модернізоване озброєння.

Наприклад, ще у 2022 році з бомбардувальника B-2 була випробувана "довга рука" для цілей в РФ та Китаї, йдеться про крилату ракету AGM-158B JASSM-ER, і інтеграція цих ракет є одним з напрямків модернізації бомбардувальника. Крім того, восени 2023 року повідомлялося, що B-2A Spirit став першим літаком, що може бити противника модернізованою ядерною бомбою B61-12.

Неозброєна B61-12, фото — U.S. Air Force
Неозброєна B61-12, фото — U.S. Air Force
Раніше Defense Express розповідав, що під час навчань Spirit Vigilance

ПС США провели так звану "прогулянку слонів", під час якої

підняли у повітря одразу більш як половину свого парку бомбардувальників

— одразу 12 літаків.

Читайте також: Ще навіть немає серійних B-21, а у США вже думають про нові технології