xcounter
#

Ще навіть немає серійних B-21, а у США вже думають про нові технології

8061
Стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider, фото — U.S. Air Force
Стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider, фото — U.S. Air Force

Ці роздуми фігурують у контексті питання — а скільки ж всього планують побудувати нових B-21

Наприкінці 2022 року у США вперше офіційно продемонстрували новітній бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider, а в листопаді 2023 року вперше піднявся у повітря перший передсерійний літак. Станом на сьогодні на різних стадіях виробництва перебувають ще п’ять передсерійних літаків, і також стартувало дрібносерійне виробництво цих машин — введення в експлуатацію бомбардувальників B-21 Raider планується до кінця цього десятиріччя.

Актуальним питанням на сьогодні залишається, а скільки ж всього цих машин треба побудувати для Повітряних сил США, тому цікавою і доволі неочікуваною є заява начальника штабу ПС США генерала Девіда Олвіна, який натякнув, що служба вже роздумує над наступним літаком, який буде після B-21, розповідають у виданні The War Zone — хоча вся історія цього бомбардувальника все ще попереду.

Читайте також: B-21 Raider продемонстровано: чому у США його називають літаком шостого покоління та історичною віхою

Передусім там нагадують, що сьогодні служба зупинилася на планах придбати щонайменше 100 бомбардувальників шостого покоління B-21 Raider, які будуть виконувати завдання разом з ветеранами B-52 — але також є й прихильники розширення флоту цих машин аж до 250 одиниць, що насправді звучить як досить нереальне завдання.

Водночас відповідаючи на питання сенатора-республіканця Майка Раундса про те, чи може начальник штабу ПС США підтвердити, що сотня бомбардувальників B-21 бути мінімальною кількістю, необхідною для базової платформи, Олвін відповів наступне — що 100 літаків є рекордною програмою, і побудувати таку кількість машин навряд чи зможуть до середини 2030-х років. І що, на його думку, "є інші технологічні досягнення", які цілком ймовірно зможуть в майбутньому покращити можливості ПС США.

Тож фактично йдеться про те, що поки США добудують свій флот B-21 (ймовірно, темпи виробництва сягатимуть 10 літаків на рік), то можуть з’явитися більш ефективні технології, які можуть або замінити чи ж доповнити цей літак на полі бою, і тому ПС США станом на сьогодні не можуть впевнено говорити про майбутнє розширення парку своїх B-21 за позначку у сотню літаків.

бомбардувальник B-21 Raider США
B-21 Raider, фото — Northrop Grumman

Як відзначають у виданні, сьогодні американське військо в цілому суттєво змінюють свої погляди на те, якою буде війна в майбутньому — бо в гру серйозно вступають такі складові, як безпілотні платформи, штучний інтелект, машинне навчання тощо. Зокрема у ПС США роздумують над тим, що в майбутньому будуть зовсім інакше проєктувати та будувати літаки, у тому числі й безпілотні.

І що той світ, в якому формулювали вимоги до B-21, дуже сильно змінився, і сам бомбардувальник, хоч і є машиною нового покоління, але вже не є якоюсь особливою зброєю. Важливий момент полягає в тому, що ця машина є частиною ширшого "сімейства систем" Long Range Strike (LRS), тож насправді не виключена поява якихось інших варіантів B-21 в майбутньому. Крім того, до цього секретного сімейства також входить крилата ракета LRSO (AGM-181A Long-Range Stand-Off) з ядерною боєголовкою.

Як висновок у виданні відзначають, що роздуми ПС США про наступника Raider або ж створення тих чи інших технологій, які можуть якісно доповнити цей бомбардувальник — "розумний та логічний" крок з урахуванням швидких темпів технологічного прогресу та епохи "глибоких перетворень повітряного бою".

Читайте також: Бомбардувальник B-21 Raider має стати дешевше, раніше його ціна озвучена у майже 700 млн