xcounter
#

Влітку США хочуть показати "дорожню карту" для невеликих дронів і баражуючих боєприпасів

2600
Фото ілюстративне, джерело U.S. Marine Corps/Cpl. Richard A. Tetreau
Фото ілюстративне, джерело U.S. Marine Corps/Cpl. Richard A. Tetreau

Втім, вже сьогодні на рівні генералів повідомляється, що деякі програми вже можуть зіштовхнутися із затримками

Після того, як Армія США вирішила відмовитися від подальшої реалізації програми гелікоптерів FARA, керівництво збройних сил країни тепер готує "перестановки" у своєму майбутньому портфелі озброєнь з урахуванням сучасних реалій та безпекових викликів — і йдеться передусім про такі зразки, як баражуючі боєприпаси, безпілотники і також дрони, що запускаються у повітрі з інших платформ, як відзначає голова армійських закупівель Даг Буш.

Він стверджує, що спільно з очільником командування майбутнього армії США Джеймсом Рейні очікують, що влітку має бути представлена офіційна "дорожня карта", де буде визначено, в якому напрямку в контексті розвитку безпілотних можливостей буде рухатися американське військо.

Читайте також: Індія хвалиться своїм новим дроном-бомбардувальником, який в 10 разів дешевше за Predator із США
Баражуючий боєприпас типу Switchblade
Баражуючий боєприпас типу Switchblade, фото – Aerovironment

"Я не хочу випереджати командувача [армією США] у прийнятті остаточних рішень, але я думаю, що сімейство систем, які будуть більш послідовно об’єднані, щоб вони були більш зрозумілі спільноті і Конгресу, допоможе нам — і я думаю, що ми дуже близькі до цього", — відзначив Даг Буш.

Він не розкриває, а які ж саме рішення сьогодні розглядаються, але як відзначають у виданні Breaking Defense, протягом останніх тижнів були натяки на те, що вже сьогодні у деяких програмах можуть бути затримки та інші проблеми — як приклад згадуються компанії Griffon Aerospace і Textron Systems, які змагаються у програмі FTUAS (армійських тактичних безпілотних систем майбутнього) і створюють дрон на заміну Shadow UAS, що якраз знімається з озброєння. Так от, відомо, що ці дві компанії почнуть льотні випробування не раніше старту 2025 фінансового року, але навіть тоді не відомо, а чи обере служба одну з них для надання виробничого контракту.

Також зараз триває процедура закупівель невеликих дронів як у розвідувальному, так і в ударному варіантах, що можуть запускатися у повітрі з інших платформ — працюють з такими компаніями, як Anduril Industries, яка має безпілотник Altius 700, який вже запускали з гелікоптера UH-60 Black Hawk.

Читайте також: США ще в 2014 році мали датчики на JDAM-ER, щоб бити по РЕБ, так чому не дали Україні одразу