xcounter
#

Неочікувано, але у США відмовилися від вертольотів FARA, витративши на них як мінімум 2 млрд доларів

8748
Bell 360 Invictus, джерело зображення — Bell Flight
Bell 360 Invictus, джерело зображення — Bell Flight

Рішення було прийнято у тому числі з урахуванням досвіду війни в Україні — але що пропонують взамін

Армія США вирішила припинити розробку своїй майбутніх ударно-розвідувальних гелікоптерів у рамках програми FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft), про це йдеться на офіційному сайті служби, роботи зі створення прототипів цих гелікоптерів мають бути завершені у 2024 році, таке рішення називають "трансформаційним перебалансуванням".

"Бойові дії змінюються швидше, ніж на останні десятиліття, і армія постійно трансформується на основі отриманих уроків і тверезої оцінки сучасного поля бою", — йдеться у повідомленні, тож в Армії США вирішити перерозподілити інвестиції у напрямку модернізації авіації з використанням нових та надійних платформ.

Читайте також: Скільки коштує обслуговування вертольотів AH-64 Apache, UH-60 Black Hawk та CH-47 Chinook

"На полі бою — особливо в Україні — ми дізнаємося, що повітряна розвідка фундаментально змінилася", — відзначив начальник штабу армії генерал Ренджі Джордж. Він впевнений, що інновації та закупівлі сучасних безпілотних авіаційних систем і комерційних невеликих БПЛА нададуть армії спроможностей, які дозволять їй "надати допомогу Об’єднаним силам як на пріоритетному театрі воєнних дій, так і по всьому світу".

Разом з тим, відмова від гелікоптерів програми FARA — лише один з пунктів трансформаційного плану, який також передбачає зупинку виробництва гелікоптерів UH-60V Black Hawk через "значний ріст витрат", поетапний вивід з експлуатації застарілих безпілотних авіаційних комплексів типу Shadow і Raven, а також хочуть відкласти старт виробництва двигуна двигун GE T901 у рамках програми Improved Turbine Engine Program (ITEP), щоб "забезпечити достатньо часу для його інтеграції з платформами AH-64 і UH-60".

Звичайно, що вивільнені кошти та ресурси підуть на інші програми армійської авіації. Зокрема планують підписати новий багаторічний контракт на закупівлю гелікоптерів UH-60M Blackhawk та інвестувати у модернізацію цих машин — нагадаємо, раніше у Lockheed Martin повідомили, що UH-60 Black Hawk буде літати до 2070 року та оголосили про збільшення виробництва. І також поставити крапку щодо невизначеності з CH-47F Block II Chinook і офіційно запустити виробництво.

вертоліт UH-60M Black Hawk
UH-60M Black Hawk, фото — U.S. DoD

"Армія зіштовхнулася з неприйнятним ризиком падіння і закриття виробничих ліній та забезпечення флотів Chinook і Black Hawk. Новий план армії дозволить відновити і розширити виробництво обох машин, а також зберегти досвідчену робочу силу і базу постачальників, які лежать в основі авіаційного потенціалу армії", — наголошують американські військові.

Щодо програми Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA), яка передбачає розробку гелікоптера на заміну UH-60 Black Hawk, то її планують продовжити — у 2023 році було остаточно визначено переможця цієї програми, а саме конвертоплан V-280 Valor від Bell Textron.

Зрештою, в Армії США будуть збільшувати інвестиції у розширення і прискорення розвитку армійської безпілотної розвідки, втім, конкретних платформ наразі не називають. "Хоча керівництво армії було вимушене піти на важкий компроміс між програмами, цей план дозволить армії продовжувати нарощувати сучасні можливості у своєму авіаційному портфелі", — підсумовують в Армії США.

Читайте також: Так що по Sea King від Німеччини для ЗСУ, і що можуть ці вертольоти