xcounter
#

Так що по Sea King від Німеччини для ЗСУ, і що можуть ці вертольоти

3254
 Німецький Sea King Mk41 під час виконання пошуково-рятувального завдання, ілюстративне фото від Bundeswehr
Німецький Sea King Mk41 під час виконання пошуково-рятувального завдання, ілюстративне фото від Bundeswehr

Окремо цікава історія в тому, які фактори могли вплинути на передачу саме цього типу вертольотів

За підсумками засідання у форматі "Рамштайн 23 січня 2024 року Німеччина оголосила про намір дати Україні шість гелікоптерів Sea King, передача яких має відбутись протягом І півріччя цього року. Це рішення було сприйнято неоднозначно – Німеччина вперше дає намвертольоти, однак тут мова про машини, які виготовлялись ще в 1970-х роках.

Крім того, пішли різні суперечливі дані як і про технічний стан цих німецьких вертольотів, так і про функціонал, який вони можуть виконувати. Певне світло в цьому питанні може пролити ось ця публікація від порталу Naval News, в якій йдеться про наступне.

Читайте також: Чи є у британців справді "зайві" фрегати, які готові взяти ВМС України

Влітку 2024 року морська авіація ВМС Німеччини має отримати перші гелікоптери NH90. Відповідно, це створює можливості німцям передати нам Sea King саме протягом першої половини цього року, не швидше. А вибір на модель впав тому, що мовляв українські військові успішно опанували раніше отримані Sea King від Великої Британії. Тим більш, мовляв, якщо вертольоти за планом стануть "надлишковим майном", то краще їх віддати туди, де ці машини точно будуть потрібні, тобто Україні.

В свою чергу стверджується, що ці шість гелікоптерів Sea King від бундесверу – це технічно справні машини, бо їх стан підтримувався зокрема за рахунок "канібалізму запчастин" із інших однотипних вертольотів (на 1998 рік німці мали 21 "Сі Кінг").

Цікавою є також деталізація, вказана по німецьким Sea King Mk41, які будуть передані Україні. Зазначається, що базове призначення цих вертольотів – пошуково-рятувальні, логістичні та патрульні місії. Для цього ці машини оснащені пошуковим радаром, для самооборони можуть встановлюватись кулемети в бокових створках.

В теорії, підвіска торпед чи керованих ракет під німецькі Sea King Mk41 – можлива, але для цього необхідна передача відповідних модулів. Чи буде такі модулі передавати бундесвер – невідомо. Вказується лише про те, що німці планують передавати запчастини, балістичний захист для екіпажу та елементи пошуково-рятувального обладнання під вертольоти.

Sea King в строю ЗСУ, квітень 2023 року, скріншот з відео BBC News
Читайте також: Рашисти мають ще й третій варіант для своїх бомбометів "Смерч-2", тепер на базі вантажівки