xcounter
#

Чи є у британців справді "зайві" фрегати, які готові взяти ВМС України

4067
Фрегат HMS Westminster проекту Type 23 , фото ілюстративне, джерело – Royal Navy
Фрегат HMS Westminster проекту Type 23 , фото ілюстративне, джерело – Royal Navy

І чи справді йдеться про те, що британські ВМС готові віддати ці кораблі у відносно близький час

Сьогодні ми всі могли прочитати в ЗМІ новини про те, що "ВМСУ готові взяти під командування британські фрегати", які начебто мають бути списані в найближчий час. Першоджерелом тут виступало інтерв’ю, яке дав Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа для британського телеканалу Sky News.

Якщо не вчитуватись в оригінальний текст інтерв’ю, то може скластись враження, що у британців зараз справді є два "зайві" фрегати, і що ці кораблі потрібно просто попросити, щоб мати таке потужне посилення для нашого флоту. Але в тому і проблема, що насправді все складніше.

Читайте також: Яку цікаву для України зброю ще має Греція, і що можуть дати греки на $200 млн
Фрегат HMS Argyll проекту Type 23 , фото ілюстративне, джерело - U.K. Ministry of Defense

Почнемо з того, що в своїй публікації Sky News робило таку "підводку": мовляв, Королівські ВМС розглядають план по достроковому виведенню зі складу флоту двох фрегатів проекту Type 23 - HMS Argyll та HMS Westminster.

І на основі цього журналісти видання задавали питання Командувачу ВМСУ так – "чи будете ви цікавитись цими кораблями, якщо їх списання відбудеться". Логічно, що в такій ситуації очільник ВМС України так і відповів, що "кораблі потрібні, бо який флот без кораблів, і якщо рішення про передачу буде виділене, то ми будемо дуже раді".

Необхідність посилення ВМС України надводними кораблями ні для кого не є секретом, і тут саме та ситуація, коли треба користуватись будь-якими можливостями, навіть медійними.

Фрегат проекту Type 26, ілюстративний рендер від BAE Systems

Але з іншої сторони, тут треба розуміти, що британське Міноборони згадані вище два фрегати проекту Type 23 не планує списувати ані в найближчий час, ані хоча би й найближчі пару років. Бо насправді, як ми уже розповідали в одній із публікацій, у британців з цими кораблями ситуація наступна.

Королівські ВМС мають стабільну нестачу особового складу. І це перед британськими військовими поставило таку дилему – коли будуть введені у стрій нові фрегати проекту Type 31, то моряків для них доведеться брати зі старих кораблів, тобто із тих же фрегатів проекту Type 23.

Однак, фрегати проекту Type 26 ставатимуть в стрій уже на початку 2030-х років, і лише тоді згадані вище кораблі HMS Argyll та HMS Westminster стануть "зайвими" для британського флоту. Відповідно, це поки не є тим варіантом, який міг би дати швидке підсилення для ВМС України.

Фрегат HMS Westminster проекту Type 23 , фото ілюстративне, джерело – Royal Navy
Читайте також: Хто готовий викласти півмільярда доларів за вісім вертольотів і які це машини