xcounter
#

Яку цікаву для України зброю ще має Греція, і що можуть дати греки на $200 млн

11803
Грецький ЗРК С-300ПМУ1, ілюстративне фото з відкритих джерел
Грецький ЗРК С-300ПМУ1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Чому Греції треба окремий стимул від США, щоб дати там необхідну зброю, і що ще доведеться врахувати

В наших ЗМІ уже обговорюється тема, що США готові дати Греції безплатно значну кількість техніки в обмін на те, що Афіни передадуть Україні певну кількість техніки та озброєння вартістю до 200 мільйонів доларів. Першоджерелом в цій темі виступає публікація грецького порталу Kathimerini, котре в свою чергу посилається на лист державного секретаря США Ентоні Блінкена до прем’єр-міністра Греції Кіріакіса Міцотакіса.

При цьому, якщо уважно читати першоджерело, то побачимо, що про можливу передачу зброї від Греції для України там йдеться зовсім у загальних рисах – мовляв, грецькому уряду пропонують "вивчити можливості по передачі", які можуть оплачені на суму до 200 мільйонів доларів за рахунок.

Читайте також: Хто готовий викласти півмільярда доларів за вісім вертольотів і які це машини
Грецький ЗРК "Оса", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Натомість, для самої Греції деталізуються такібонуси – безоплатна передача двох транспортників C-130H, 10 двигунів до патрульних літаків P-3 Orion та 60 БМП Bradley як "надлишкове військове майно"; та продаж трьох фрегатів проекту LCS і різних вантажівок з причепами, на додачу до уже погодженої поставки 40 літаків F-35.

Якщо зважити усе вищевикладене, то картина виглядає неоднозначно. Бо якби була можливість, наша країна б теж не відмовилась би від безоплатної передачі кількох десятків БМП Bradley замість радянської техніки. Але доводиться уже мати справу з тим, чим є. І відповідно, якщо для ЗСУ хоча би за таких умов (тобто поставка на 200 мільйонів доларів в обмін на безплатні "Бредлі") вдасться отримати додаткову зброю, то в поточній ситуації це буде добре.

Грецький 9K331 Тор-M1, ілюстративне фото з відкритих джерел

Коли йде мова про Грецію, то в нашому інфопросторі в першу чергу згадують про те, що греки мають певну номенклатуру систем ППО радянського зразка – С-300ПМУ, "Тор" та "Стріла-10". Але при цьому з уваги якби випадають одразу кілька можливих нюансів.

Для початку, якщо відкриємо той же The Military Balance 2023, то побачимо, що Греція має в своєму розпорядженні відносно малу кількість систем ППО радянського зразка – 25 ЗРК "Тор-М1", 38 систем "Оса-М" та 12 С-300ПМУ1. Ще той же довідник пише про наявність у греків аж 523 одиниць ЗУ-23-2, але значна кількість із них встановлена взагалі на шасі БМП-1. Крім того, із відкритих джерел відомо, що як мінімум ті самі С-300ПМУ1 розміщені для захисту умовно "грецької" частини острова Кіпр.

Грецька ЗУ-23-2 на шасі БМП-1, ілюстративне фото з відкритих джерел

І якщо врахувати, що грекам засоби ППО треба для протистояння з Туреччиною, варіант із передачею саме радянських ЗРК від Греції для України за посередництва США виглядає уже не настільки апріорно. Більш того – власне тому грекам і знадобився окремий "бонус" від Білого Дому, щоб розмірковувати про нову передачу зброї для нашої країни.

Тому не варто "скидати з рахунків" гіпотетичний варіант про те, що за рахунок 200 мільйонів доларів від США Греція може передати Україні щось із свого бронетанкового чи артилерійського арсеналів.

За даними того ж The Military Balance 2023, Греція має загалом понад 1,2 тисяч танків, із яких орієнтовно 350 одиниць Leopard 2 та 500 Leopard 1. Що стосується наявної артилерії, то тут взагалі виходить цікава історія: усього на 45 тисяч "багнетів" у сухопутних військах грецька армія має аж 3,5 тисяч артсистем, із яких 2,3 тисячі – це міномети калібру 81 мм та 107 мм.

Leopard 1A5 грецької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо ж розбирати, що зараз Греція має по самохідній і буксируваній артилерії, та по РСЗВ, то побачимо, що греки мають в своєму розпорядженні зокрема 418 САУ M109 різних модифікацій, 24 одиниці PzH 2000 та навіть 145 одиниць САУ M110A2 калібру 203 міліметри. Із буксируваної артилерії – зокрема 214 гаубиць М101 калібру 105-мм, які уже раніше передавались ЗСУ, по реактивній артилерії – одразу 36 M270 та аж 108 чеських РСЗВ RM-70 (які також використовуються в Силах оборони України).

Вартість і типи техніки, які грекі можуть дати нам на 200 мільйонів доларів – можуть бути предметом окремої політичної домовленості із США. Тому навряд чи варто намагатись наперед прорахувати цю величину.

Читайте також: Таємнича новина про ППО Skynex для України, слабкі місця Т-90М "Прорыв" та інші новини тижня від Defense Express