xcounter
#

Хто готовий викласти півмільярда доларів за вісім вертольотів і які це машини

12894
Фото — U.S. DoD
Фото — U.S. DoD

Йдеться про закупівлю гелікоптерів на заміну радянським зразкам

Хорватія має плани із заміни свого парку радянських гелікоптерів на західні зразки, і нещодавно стало відомо, що Держдеп США погодив продаж цій країні вісім гелікоптерів типу UH-60M Black Hawk, орієнтовна вартість — 500 млн доларів, але вирахувати ціну окремої машини важко, бо також у рамках угоди йдеться також і про низку різноманітного супутнього обладнання та послуг.

Зокрема це 19 двигунів T700-GE 701D, з яких 3 запасні, а також озброєння — йдеться про 18 кулеметів M240H. Крім того, угода передбачає постачання низки різних радіостанцій, 10 систем протиракетного попередження, транспондери ідентифікації "свій-чужий" тощо.

Читайте також: Скільки коштує "голий" F-35 - рідкісний приклад, коли стала відома ціна без озброєння

А також тренажерів, випробувального обладнання, інструментів, запасних частин, технічних даних, послуг з навчання, інженерної, технічної та логістичної підтримки від уряду США і підрядників, іншої матеріально-технічної підтримки. Варто відзначити, що йдеться про доволі суттєвий пакет послуг і зрештою остаточна ціна угоди може насправді знизитися. Втім, цей приклад все одно підкріплює сьогоднішні реалії з тим, як багато коштує сучасне озброєння.

Нагадаємо, що американськими гелікоптерами Хорватія замінює радянські машини, у тому числі й ті, які були передані Збройним Силам України у рамках оборонної допомоги — йдеться про всі 14 гелікоптерів Мі-8, що були на озброєнні в країни, а саме дванадцять Мі-8МТВ-1 і ще два Мі-8Т. Крім того, нагадаємо, що Хорватія також має на озброєнні 10 одиниць Мі-171Ш.

Свої плани із заміни радянських гелікоптерів Хорватія розвивала ще з десять років тому — у 2014 році. Зрештою, у 2018 році країна замовила перші два Black Hawk, ще два були передані хорватському війську безоплатно — усі чотири машини збройні сили країни отримали у 2022 році. Загалом же плани на гелікоптери Black Hawk були озвучені на рівні 12 одиниць, тобто ймовірною угодою Хорватія "закриє" оголошену потребу.

гелікоптер UH-60M Black Hawk
Доставка нових UH-60M Black Hawk для збройних сил Хорватії 3 грудня 2022 року, фото - Croatian defense ministry

Також нагадаємо, що гелікоптери типу Black Hawk — один з пунктів у списку озброєння, яке Україна просить у США і який був представлений у грудні 2023 року, і тоді ми розповідали, а скільки ж сьогодні може коштувати такий гелікоптер і як довго на нього треба чекати. Для прикладу, Литві у 2020 році чотири UH-60M Black Hawk стали у 213 млн доларів, у 2022 році було погоджено продаж Австралії 40 гелікоптерів на 1,95 млрд доларів.

Раніше Defense Express розповідав, що Lockheed Martin планує збільшення виробництва своїх гелікоптерів Black Hawk і що вони будуть літати аж до 2070 року (нагадаємо, цей гелікоптер здійснив свій перший політ 17 жовтня 1974 року), навіть з урахуванням, що у США на заміну цих машин обрали V-280 Valor від Bell Textron у рамках програми Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA).

Читайте також: Одна з країн вслід за 60 наземними роботами купує ще й 200 безпілотних гелікоптерів