xcounter
#

Скільки коштує "голий" F-35 - рідкісний приклад, коли стала відома ціна без озброєння

7754
F-35 (всі фото: US DoD)
F-35 (всі фото: US DoD)

Дозвіл для Греції на закупівлю винищувачів п'ятого покоління F-35 є рідкісним прикладом, коли відома орієнтовна ціна за один винищувач без озброєння

Коли Агенція з оборонної співпраці США (DSCA) надає дозвіл на продаж озброєння до інших країн, то зазвичай доволі важко виокремити ціну одиниці. Бо окрім усіх супутніх послуг, запасних частин та навчання туди включають й озброєння і вже дають загальну ціну усього озброєння.

Але зараз США дали дозвіл на закупівлю Грецією F-35A, який не включає у себе озброєння для літаків. Це доволі рідкісний випадок, який дозволяє отримати відповідь на питання, а скільки коштує F-35A сам по собі у випадку експортного контракту.

Читайте також: Чи можливо взагалі десь дістати ракети на 2-3 тисячі км, щоб бити по РФ

Одразу зазначимо, що це не є остаточною ціною, а лише граничною вартістю, яка може бути зменшена у результаті перемовин. Але у будь-якому випадку, у дозволі DSCA вартість 40 F-35A для Греції разом із двома запасними двигунами, інженерно-технічної підтримкою та логістикою складає 8,6 млрд доларів.

F-35

Таким чином гранична експортна ціна для Греції становить до 215 млн доларів за один F-35. Але можливо, що у твердому контракті його ціна може бути дещо нижчою. Зрештою Чехія у червні 2023 року отримала дозвіл на закупівлю 24 винищувачів разом з озброєнням за 5,6 млрд доларів, але твердий контракт був на 5 млрд, тобто по 208 млн доларів за один F-35 у комплексному постачанні разом з озброєнням.

Нагадаємо, що Греція вже доволі давно хотіла отримати F-35 ще з 2020 року, які мають оновити її застарілий авіапарк, який складається з 34 F-4E Phantom II, 42 Mirage 2000, хоча основою грецьких повітряних сил є 154 F-16 (у версіях від Block 30, до Block 50) з них до 83 пройдуть модернізацію до Block 70/72 Viper, а також Rafale, яких замовлено 18 одиниць.

За планом постачання буде розбито на два етапи, на першому Афіни хочуть отримати 20 літаків, а потім, за потреби скористатися опціоном на ще 20. Й попри те, що твердого контракту ще нема, вже відомі орієнтовні строки отримання машин. Перший F-35 має бути переданий у 2028 році, а останній з 20 у 2033 році.

Читайте також: У РФ раптом заявили, що ще не прийняли на озброєння свої гіперзвукові ракети "Циркон"