xcounter
#

Чи можливо взагалі десь дістати ракети на 2-3 тисячі км, щоб бити по РФ

13823
Чи можливо взагалі десь дістати ракети на 2-3 тисячі км, щоб бити по РФ

​Питання потреби України у ракетах, які можуть бити далеко вглиб території РФ взагалі не підлягає обговоренню, але все впирається у можливості

Для далекобійних ракет на території РФ величезна кількість військових об'єктів, знищення яких є критично важливим для України, починаючи від заводів, які виробляються ракети під Москвою, до баз зберігання боєприпасів у Краснодарському краї.

І якщо далекобійні дрони-камікадзе дуже ефективні для уражень таких цілей, як нафтобази та нафтопереробні заводи, то навряд літако-снаряд зі декількома десятками вибухівки може завдати істотної шкоди оборонному заводу.

Читайте також: Туреччина отримала дозвіл на 40 нових F-16V, модернізацію 79 за фантастичні 23 млрд доларів

І в цій ситуації залишається лише розібрати, а чи взагалі існує можливість отримання Україною ракет з дальністю польоту у декілька тисяч кілометрів. При цьому одразу необхідно винести за дужки нелюдяну умову партнерів щодо невикористання власного озброєння по території РФ, як і Режим контролю ракетних технологій, актуальність якого вже давно під сумнівом.

Tomahawk наземна пускова
Наземна пускова Tomahawk

Але навіть і без цього залишається не так й багато варіантів. Перший з них американська крилата ракета Tomahawk. Вкрай відома ракета, яка не потребує додаткової реклами й може запускатися не лише з кораблів, підводних човнів, чи бомбардувальників, а й з наземної пускової установки. Дальність польоту для Tomahawk з 340-кг осколково-фугасною бойовою частиною становить близько 1,6 тисячі км.

Ці ракети експортуються, зокрема у листопаді 2023 року Японія отримала дозвіл на закупівлю 400 Tomahawk за 2,35 млрд доларів. Тобто по 5,87 млн доларів за ракету разом із 14 комплектами корабельної системи управління вогнем Tactical Tomahawk Weapon Control Systems (TTWCS).

Але так чи інакше, але крилаті ракети не можуть зрівнятися за ефективністю із балістичними ракетами, які несуть більшу бойову частину та можуть бути перехоплені лише спеціалізованими зенітними ракетними комплексами.

Але у західних партнерів у цій сфері величезна лакуна. Справа в тому, до вже анульованого договору РСМД у 1988 році для США та СРСР заборонив ракети середньої дальності на 1000-5500 км та меншої від 500 до 1000 км. Через це вкрай ефективний сегмент ракетного озброєння був ліквідований, а його розробка припинена.

Водночас у європейському сегменті НАТО навіть за часи Холодної війни не акцентувались на ньому, лише у Франція тримала у 80-х та до 1996 року S3 з дальністю 3,5 тисячі км під ядерні заряди. Тому за цей час балістичні ракети створювались країнами так званого Третього світу, які не входили у НАТО чи Варшавський договір.

Зокрема, якщо виключити КНДР та Іран, залишається ще Індія та Китай які продовжують співпрацю з РФ, а також Пакистан, який створював своє ракетне озброєння у тісній співпраці з Китаєм.

Shaheen 1
Пакистанська Shaheen 1 з дальністю до 1000 км

Таким чином, якщо не згадувати про Tomahawk залишається єдиний варіант - надія на власні сили. Водночас розробка балістичної ракети середньої дальності - це багаторічна, багатомільярдна національна стратегічна програма, яку важко реалізувати навіть в умовах мирного часу.

Читайте також: Нацполіція показала фото "вцілілих "Шахедів", і тут можуть бути різні варіанти