xcounter
#

Нацполіція показала фото "вцілілих "Шахедів", і тут можуть бути різні варіанти

6868
Дрон-камікадзе типу Shahed, фото зі сторінки Національної поліції України
Дрон-камікадзе типу Shahed, фото зі сторінки Національної поліції України

І скільки взагалі бойових частин різного ворожого озброєння вибухотехніки Нацполіції знешкодили з лютого 2022 року

Національна поліція України в одному зі своїх повідомлень розкрила дані, а скільки ж бойових частин ворожих ракет, дронів, а також скільки авіабомб було знешкоджено фахівцями служби з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року.

"Днями поліцейські Управління вибухотехнічної служби Нацполіції та вибухотехніки поліції Києва знешкодили частину крилатої ракети Х-101, яка впала на житлову забудову під час одного з масованих ракетних обстрілів Києва", — розповідають у пресслужбі відомства про роботу вибухотехніків, які використовували мультифункціональну роботизовану машину розмінування типу GSC-100, що була передана Федеральною поліцією Німеччини.

Читайте також: Є таємнича новина про поставку "шахедобійки" Skynex в Україну, і її варто прочитати

бойова частина ракети
Фото ілюстративне, джерело — Національна поліція України

Загалом же статистика по знешкоджених бойових частинах виглядає наступним чином: найбільше було утилізовано боєголовок дронів камікадзе типу "Герань" (він же Shahed), "Куб" та "Ланцет". Далі йдуть близько 40 бойових частин крилатих ракет — Х-101, Х-59, Х-22, "Калибр" тощо. Також було утилізовано понад 30 авіабомб і ще декілька боєголовок балістичних ракет "Искандер-М" та аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинжал" (раніше Defense Express розповідав, чому не вибухають бойові частини цих російських ракет).

Але насправді у цій новині увагу привертають оприлюднені фото дронів-камікадзе типу Shahed, вони ж "Герань", які РФ сотнями щомісяця використовує для терористичних обстрілів України. А цікаві ці фото тим, що на них ми можемо побачити відносно вцілілі безпілотники, тому навряд чи ці безпілотники були збиті вогнем з великокаліберних кулеметів, зенітною ракетою чи іншими аналогічними засобами ураження, що є на озброєнні Сил оборони України.

дрон-камікадзе типу Shahed
Фото Національної поліції України

Цілком можливо, що ці безпілотники могли впасти, не долетівши до цілі, через ті чи інші недоліки, особливо з урахуванням того, що РФ протягом осені й на початку зими цього року значно збільшила використання цього озброєння, і швидкі темпи виробництва вплинули на якість цих ударних дронів.

Також можна припустити, що ці ударні дрони були саме "приземлені" нашими військовими тими засобами, що сьогодні можуть бути на озброєнні Сил оборони України. У контексті цієї новини нагадаємо, як на ракети та дрони може впливати РЕБ і наскільки це ефективно та чи є взагалі таке рішення "супер-панацеєю". Водночас також заявляється, що Україна має власні розробки, які можуть як відхиляти БПЛА від цілі, так і "саджати" їх.

Тут може виникнути питання, а чи реально ці цілком вцілілі дрони запустити назад до РФ по їхніх об’єктах, але скоріш за все ні, передусім виключно з міркувань безпеки. Водночас зараз залишається актуальним питанням, а який відсоток з усіх дронів-камікадзе типу Shahed зараз саме "приземляється" нашими військовими.

Нагадаємо, що у грудні 2023 року російське окупаційне військо випустило по Україні рекордну кількість дронів-камікадзе типу Shahed, понад 600 одиниць, а у Новорічну ніч наші захисники знищили рекордну кількість цих ударних дронів — 87 одиниць.

Крім того, зрештою варто згадати, що РФ працює над організацією виробництва так званих "Гераней" на потужностях власної економічної зони промислово-виробничого типу "Алабуга", що в Татарстані, і відомо, що там вже є як мінімум дві виробничі лінії. Водночас йдеться поки що про складання безпілотника, а самостійно окупанти поки виробляють лише корпус. Водночас до 2026 року ворог планує вийти на повний замкнений цикл виробництва ударних дронів типу "Герань" (Shahed).

Читайте також: Рашисти перейшли до розконсервації рідкісних 130-мм гармат М-46 з 1950-х років